ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Akadémiai Elnök Úr! Most, amikor a Tudományos Akadémia munkájáról és a magyar tudomány helyzetéről szóló beszámolót tárgyaljuk, szólnunk kell egy olyan kezdeményezésről, amely, azt gondolom, a maga módján egyedülálló. Ha a tudományról beszélünk, és a tudósokról van szó, akkor eszünkbe juthat az a kifejezés, amit agyelszívásnak hívnak, és ami alatt azt értjük, hogy a tehetséges embereket jobb feltételeken és jobb lehetőségeken keresztül más országba csábítják. Többek között ennek a folyamatnak a megakadályozására, visszafordítására jött létre a beszámolóban vizsgált időszakban a Lendület fiatal kutatói program 2009-ben.

Európában és a világban egyaránt óriási verseny folyik a tehetségekért, és természetesen ebben a folyamatban Magyarország is részt vesz. Ebben a helyzetben a kezdeményezés célja tehát az, hogy hazacsábítsa a jelenleg külföldön dolgozó, már jelentős eredményeket elért magyar kutatókat, illetve itthon tartsa a legkiválóbbakat, hogy akadémiai intézetek kutatócsoportjainak vezetőiként a következő években nemzetközileg is meghatározó, ígéretes kutatási programokkal növelhessék az egyes kutatóintézetek és Magyarország versenyképességét.

A Pálinkás elnök úr által elindított programra nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos teljesítményt felmutató, 45 évnél fiatalabb kutatók jelentkezhettek. A program nemcsak a tehetséges fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítését és elvándorlásuk megállítását teszi lehetővé, hanem hozzájárul az akadémiai kutatóintézetek kutatási témáinak megújításához és versenyképességük növeléséhez is. A 2009-ben életre hívott Lendület-program nyertesei a támogatásból ígéretes kutatási programokra hozhatnak létre új kutatócsoportokat az Akadémia kutatóintézeteiben.

(12.20)

Ez önálló munkalehetőséget, saját kutatócsoportot, jól felszerelt laboratóriumot és méltányos fizetést jelent a hazaköltöző vagy itthon maradó tehetségeknek.

A kedvező elbírálásban részesült jelentkezők számára az Akadémia öt évre biztosítja a támogatást. Ezt követően az Akadémia elnöke a kutatócsoportokat és azok vezetőit értékelő szakértői bírálat alapján dönt a támogatás további folyósításáról, illetve a kutatócsoport-vezető határozatlan idejű alkalmazásáról.

A résztvevőknek törekedniük kell arra, hogy a Lendület-program keretében elnyert támogatást további kutatásfinanszírozási forrásokkal egészítsék ki.

A 2009-ben elindult kezdeményezés sikerességét bizonyítja, hogy mind a jelentkezők, mind a támogatók száma folyamatosan kiugró növekedést mutatott az elmúlt esztendőkben. Azt gondolom, hogy ha az Akadémia oldalán megtekintjük a 2009-es évből Szabadics János kutatóorvos, Tardos Gábor matematikus, Kiss László fizikus-csillagász, Papp Balázs és Buday László biológusok működését, akkor már talán az első év bizonyította, hogy a program valódi lendületet hozott a kutatóéletben. A pozitív jövőképet pedig az mutatja, hogy a 2012-es évre is kiírásra került az önálló kutatói pályát kezdők, a sikeres, önálló kutatói pályát folytatók és a kiemelkedő, sikeres vezető kutatói pályát folytatók kategóriájában.

A kormány támogatásával idén már 1250 millió forint áll rendelkezésre a programhoz, amelyből harminchét kutatócsoport kezdhet hozzá az ígéretes tervei megvalósításához.

Azt gondolom, hogy ez a sikeres program mindannyiunkat arra ösztönözhet, hogy valóban küzdjünk azért, hogy a fiatalok itthon tudjanak maradni, a tehetséges fiatalokat itthon tudjuk tartani. Ha csak arra gondolunk, hogy a mostani percekben, pillanatokban a Kupola-csarnokban a sikeres fiatal sportolókat, olimpiai bajnokokat tünteti ki a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök, akkor láthatjuk azt, hogy a fiatalok valóban nemcsak lendületet, hanem sikereket tudnak hozni ennek az országnak. Ahogy a fiatal sportolókra egy egész ország büszke lehetett a nyáron, úgy folyamatosan az eredményeik által büszkék lehetünk azokra a kutatókra, akiket az Akadémia is támogat a kormány támogatásával.

Köszönöm a szót, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage