SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim már beszéltek arról, hogy itt önök kérnek egy módosítást, és ez a legnagyobb probléma, hogy önök most ezt a módosítást kérik egy olyan ügyben, amikor tudjuk, hogy a kormány mulasztásba került. Hiszen mulasztásba kerültek, tekintettel arra, hogy az eredeti, 55/2011-es OGY-határozatban foglaltak szerint 2012. május 31-ig - tehát kihangsúlyozom, május 31-ig - meg kellett volna vizsgálni a határozatban foglalt szerződésekben részletezett kötelmek teljesülését, és a vizsgálat eredményét 2012. június 15-ig - tehát június 15-ig - kellett volna az Országgyűlés elé terjeszteni.

(16.50)

Tehát azt mondom, hogy egy ilyen ügyben a kormány eleve nem kerülhetne mulasztásba. Tehát egy ilyen ügyben, ilyen előzmények után a kormánynak kutya kötelessége lenne, hogy minél gyorsabban, minél hatékonyabban felülvizsgálja ezeket a szerződéseket. Itt ezekkel a szerződésekkel kapcsolatosan elhangzott Ékes Józseftől is, aki valóban élesen és jól látja a kialakult helyzet súlyosságát, tehát ő is egyetértett velem, hogy ilyen helyzetben komolyan kellene venni ezt a feladatot, hiszen nemcsak pénzről, nemcsak az ország szempontjából negatív és hátrányos szerződésekről lehet szó, melyek környezetkárosításokat okozhatnak, hanem, ahogy Kepli Lajos mondta, időzített bombákról, itt emberek életéről lehet szó. Ezt nagyon-nagyon fontos lenne minél gyorsabban és minél komolyabban venni.

De ha már önök mulasztásba kerülnek, akkor legalább azt tennék meg, és ez mutatja az elmúlt időszak kormányzását, hogy mennyire veszik figyelembe az ügyeket, hogy ilyen súlyos ügyek esetében legalább a határidőket tartanák be. Tehát ne most kérjék, szeptemberben a határidő-módosítást, hanem tessék májusban, kellett volna májusban kérni! Én elhiszem, hogy nagyon sok ügy van, azt is elhiszem, hogy nagyon sok anyag van, amit át kell nézni, és esetleg mulasztásba estek. De akkor a határidő lejárta előtt kellett volna a tisztelt Ház elé tárni ezt a határidő-módosítást, mert azzal azt mutatták volna, hogy önöknek tényleg, valóban fontos, valóban számít az, hogy ez az ügy normálisan legyen kezelve, és elvárható lenne, és ez mutatta volna, hogy önök az ügynek megfelelő súlyával kezelik a határidőket.

Jól látható, tehát megállapítható e nélkül a vizsgálat nélkül is, hogy az egyes súlyos szerződésszegő felek mekkora károkat tudnak előidézni, hiszen Kolontáron láthattuk ezt. Az önök késedelme - ez a súlyos késedelem, én azt mondom - felveti annak a lehetőségét is, hogy akár ebben a fél évben, Isten ne adja, de újabb tragédia bekövetkezhet bármikor, hogyha nem tartják be, nem vizsgáljuk felül ezeket a dolgokat.

Tehát én arra kérem önöket, természetesen nincs más lehetőségünk és nincs is más választásunk, hogy hozzájáruljunk, és támogassuk ezt a határidő-módosítást, de kérem önöket, hogy az ügy súlyosságára való tekintettel minden olyan eszközt vessenek be, hogy a nagy adathalmaz ellenére is minél gyorsabban fejezzük be ezeket a vizsgálatokat, és ahol az szükséges, minél inkább szüntessük meg azokat az anomáliákat és azokat a veszélyes gócpontokat, amik ebben az országban nemcsak anyagiakban, hanem akár természetvédelemben és akár emberéletekben is kárt okozhatnak.

Tehát én arra kérem önöket, hogy vegyék sokkal komolyabban ennek az ügynek a kezelését, mint ahogy eddig tették.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage