ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tényleg nem fokozva a vitát, mert nem az a cél, de amit Szilágyi képviselőtársam is elmondott, abban bizonyos mértékben van igazság. De azt látni kell, az elmúlt húsz év, és az a hatalmas mennyiség, amit államtitkár asszony is a maga részéről elmondott. Azért egy dolgot vegyünk figyelembe, ezt Kepli Lajos képviselőtársam is nagyon jól tudja, mert magának a bizottságnak is volt olyan környezetvédelmi törvényi hatósági javaslata, amely azóta már tulajdonképpen különböző hatósági rendszereken keresztül beépült a rendszerbe.

Megalakult egy hihetetlen erős katasztrófavédelmi rendszer is, amely működő gazdasági társaságok környékén lévő környezetvédelmi szennyezéseket megfelelőképpen tudja figyelni, és erre alapult tulajdonképpen maga a hatósági rendszer szigorítása is, nagymértékben törvényi erővel ezek megjelentek az elmúlt időszakban.

Ugyanilyen a hulladékgazdálkodási törvény szigora is, ami, bízunk benne, 2013. január 1-jével hatályba lép.

Itt lehetne mondani azt a 2800 felhagyott depóniát, amit úgyszintén rendbe kellene tenni, csak jelen pillanatban nemhogy az országnak nincs rá, Európának sincs annyi pénze, hogy ezeket meg lehessen valósítani egy-két éven belül, mert hatalmas összegek kellenek ebbe. A felhagyott bányák kérdése is ilyen. Tehát lehetne itt sorolni számtalan olyan dolgot, amiről nagyjából sejtjük és tudjuk, hogy mi leledzik ott vagy lehet ott egyáltalán. De tudjuk azt nagyon jól, hogy ahhoz először is a szerződési kötelezettségeket kell úgy rendbe rakni, hogy számon kérhető, megkövetelhető legyen a gazdasági társasággal szemben, a másik oldalon pedig valóban a feltérképezése és annak a programszerű elindítása (Az elnök csenget.), hogy a rekultivációk is minden területen el tudjanak indulni. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage