Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Fideszes képviselőtársamra reagálva azt kell hogy elmondjuk, nagyon jó, hogy a jövőre vonatkozó kitekintéseket eszközöl, csakhogy ezen előterjesztés éppen hogy keményebben kellene hogy foglalkozzon a múlttal is. Egy olyan felülvizsgálati folyamatot kellene hogy foganatosítson, hogy a korábban elvégzett vizsgálati módszerekből fakadó károk számszerűsítése valamilyen szinten mérhető, tehát megállapítható, hogy ki, mit, milyen értékben követett el Magyarországon környezeti merényletek formájában.

Ez egyáltalán nem mindegy, hogy a jövőre nézve milyen üzenetet tartogat, tehát ez lenne az egésznek a lényege, hogy a jövő környezeti merénylői számára ne keltsük azt a látszatot, hogy Magyarországon bármit meg lehet csinálni, mert hogy ezt a látszatot keltik a korábban garantált profitra aláírt szerződések különböző multinacionális cégekkel. Ezt a látszatot kelti a vízművek kijátszása, amit most részlegesen önöknek kellett megoldani. Ezt a látszatot kelti az is, hogy a takarékszövetkezeteket most próbálják majd visszavásárolni részben német kézből. Ezt a látszatot kelti az is, hogy a Rábának bizonyos érdekeltségeit maláj kézből kellett vagy kell visszaszerezni, és még mindig nincs magyar gépgyártás. De beszélhetünk a mezőgazdaságról, a feldolgozóiparról, a cukorgyárainkról.

Tehát pont itt a lényeg: azt az üzenetet kell foganatosítani a Magyarországon garázdálkodó multinacionális hálózatok számára, hogy itt a jövőben ezeket büntetlenül nem lehet megtenni. Éppen ezért sajnálatos ez az önkezű csúszás, amit az előre megszabott határidő tekintetében most elkövetnek, és aztán ezt továbbra is kitoljuk. De még egyszer mondom, a legfontosabb az lenne, hogy a jövőre nézve foganatosítsunk egy olyan üzenetet, ami egyértelművé teszi, hogy Magyarországon ilyeneket még egyszer, ilyen időzített bombák elhelyezését még egyszer nem lehet elkövetni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage