SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen. Ékes Józsefnek szeretném mondani. Valóban egy olyan helyzetben, amikor a környezetkárosítás, a környezetszennyezés a cégek részéről fejlett országokban is komoly gondokat okoz, az Egyesült Államoktól kezdve Nyugat-Európáig, amikor ezek a cégek megpróbálják kijátszani a különböző szabályozásokat, és ráadásul egy olyan környezetben, mint amilyenben Magyarország van jelen pillanatban, amelyre nyugodtan mondhatjuk, hogy az Európai Unió az egyik feladatként úgy tekint, mint Európa szemétlerakatára, akkor még inkább, hatványozottan érvényes az, amit Kepli Lajos is mondott, hogy zéró toleranciával kellene viseltetni ezekkel az ügyekkel szemben.

(17.00)

Ami miatt én egy kicsit szkeptikus vagyok, és amitől félek, azt ön mondta ki egyébként, hogy az elmúlt 20-22 évben mik történtek az országban, és hogyan történtek meg ezek a privatizációk, kicsit úgy érzem, mintha az olajügyekről lenne szó. Tehát azért nem fogjuk soha tudni feltárni az olajügyeket, mert a politikai elit az elmúlt 20 évben benne volt az olajügyekben, és ezért soha nem derül ki. Attól félek, hogy mivel az elmúlt 20 évben mindenki érintett lehet, aki ezeket a szabályozókat, szabályokat hozta, és akinek ellenőrizni kellett volna, ezért elképzelhető, hogy soha nem fogunk ezeknek az ügyeknek a végére érni.

Egy kicsit azt remélem viszont, hogy a felülvizsgálatoknál, ezeknek a szerződéseknek az áttekintésénél, főleg tanulva a kolontári estből és több más esetből is, legalább megpróbálunk felülemelkedni azokon a bizonyos gazdasági érdekeken, és tényleg az emberek érdekeit nézzük, tényleg Magyarország érdekeit nézzük, tényleg azokat a környezetvédelmi szempontokat vesszük figyelembe, amelyeket már rég figyelembe kellett volna venni. Tehát a szkepticizmus mellett egy kicsit bízom is abban, hogy valóban elkezd most már a kormány egy olyan munkát, amivel megoldhatjuk ezt az egész problémát. Ehhez mi a támogatásunkat megadjuk, mostantól kezdve tényleg önökön a sor, hogy ezt tényleg be is tartsuk zéró toleranciával.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage