PLESCHINGER GYULA nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! Az önök előtt lévő törvényjavaslat elsődleges célja az értékpapírok nyilvános kibocsátásakor vagy piaci bevezetésekor közzéteendő tájékoztatóról szóló európai uniós irányelv nemzeti jogba történő átültetése, jogharmonizációs kötelezettségünk teljesítése érdekében. Az irányelv átültetése a tőkepiacról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseinek módosításával valósul meg. Az irányelv főbb célkitűzései között szerepel a befektetők hatékonyabb informálása, a tőkepiaci szektort érintő más irányelvekkel az összhang megteremtése és a társaságok adminisztratív terheinek csökkentése.

Ennek megfelelően változnak a tájékoztató összefoglalójára vonatkozó rendelkezések. Bevezetésre kerül az úgynevezett kiemelt információ fogalma, amely az összefoglalónak azt a kulcsfontosságú részét jelenti, amelyre a befektetőknek szükségük van ahhoz, hogy eldöntsék, mely értékpapír-ajánlatokat vegyék fontolóra a továbbiakban. A kiemelt információ segítésével a befektetőnek az összefoglalóban tájékoztatást kell kapnia az értékpapírokhoz fűződő esetleges jogokról, valamint az adott értékpapírba történő befektetés kockázatairól is.

(17.10)

Az összefoglaló formáját ezentúl olyan módon kell meghatározni, hogy az lehetővé tegye a hasonló termékek összehasonlítását azáltal, hogy az azonos információk mindig azonos helyen szerepeljenek az összefoglalóban. Az új rendelkezések céljai között szerepel továbbá a tájékoztatók kiegészítésére, illetve az elállási jogra vonatkozó szabályok pontosítása. Kisebb módosításoknak köszönhetően a közzététellel kapcsolatos felelősségi szabályok és a munkavállalói részvényprogramokhoz fűződő rendelkezések is egyértelműbbé válnak. A fentiekből adódóan az új szabályok eredményesen segítik a befektetőket abban, hogy a befektetés előtt hatékonyabban elemezzék az értékpapírokkal járó lehetőségeket és kockázatokat.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat ezen túlmenően tartalmazza a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény módosítását. Ezen módosítás célja a díjhirdetési rendszer korszerűsítése, amely szerint a jövőben a biztosító évente többször is hirdethet díjat, ezáltal az ügyfelek mindig a számukra aktuálisan legjobb ajánlatok közül választhatnak. Megváltozna a díjhirdetés módja is: az eddigi bonyolult és költséges, két országos napilapban történő megjelentetés helyett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Biztosítók Szövetsége, illetve az adott biztosító honlapján kell a díjat hirdetni elektronikus úton. A módosítások bevezetésével olyan díjhirdetési rendszer válhatna gyakorlattá, amely alkalmas a piaci folyamatok rugalmasabb követésére, illetve a rendszerszintű kockázataik hatékonyabb kezelésére a piacgazdaság rendszerében.

Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Unió Bírósága gender-irányelvvel kapcsolatos döntése nyomán szükségessé vált a biztosítási törvény és az esélyegyenlőségi törvény, illetve a kapcsolódó önkéntes pénztári és foglalkoztatói nyugdíjtörvény módosítása is. A jövőben megfelelő átmeneti szabályok mellett fő szabályként a biztosítási elven alapuló szolgáltatások esetében tilalmazott a különbségtétel az egyének díjaiban és a szolgáltatásokban a nemi hovatartozásra tekintettel.

Tisztelt Országgyűlés! A javaslat tartalmazza a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvény módosítását is. A módosítás a felügyelet elnökének rendeletalkotási felhatalmazásaira, illetve a PSZÁF tevékenységének céljára vonatkozó szabályok bővítésére vonatkozó rendelkezéseket határoz meg. Több pontosító rendelkezést tartalmaz a PSZÁF eljárásaival kapcsolatban, illetve kötelezően bevezeti bizonyos intézményi körben az elektronikus kapcsolattartást.

A törvénymódosítást indokolja az úgynevezett shortügyletekkel és a hitel-nemteljesítési csereügyletekkel kapcsolatos uniós rendeletre vonatkozó jogharmonizációs kötelezettségünk is. A módosítási javaslat biztosítja, hogy a bejelentési és közzétételi kötelezettség, valamint a fedezetlen shortügyletekre vonatkozó korlátozások megsértése esetén a felügyelet piacfelügyeleti eljárást indíthasson.

Tisztelt Országgyűlés! A Kúria 2012. március 19-i 1/2012/PJE számú jogegységi határozata miatt szükségessé vált a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről és kereskedelmi képviseleteiről szóló törvény módosítása. A módosítás egyrészről a jogalkalmazás számára egyértelműsíti azt a fióktelepekre vonatkozó általános szabályt, amely szerint a fióktelep amellett, hogy külföldi székhelyű anyavállalkozás jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeti egysége, a cég neve alatt folytatott tevékenysége tekintetében gazdasági önállósággal van felruházva, jogalanynak tekintendő. Másrészről a pénzügyi fióktelepek esetében is megerősíti azt az eredeti jogalkotói szándékot, amely szerint a pénzügyi fióktelepekre vonatkozó, némileg eltérő szabályok nem a relatív jogképesség kiüresítését célozzák.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat a fentieken túl a piaci szereplők jelzései, valamint a felügyeleti tapasztalatok alapján számos egyéb pénzügyi tárgyú jogszabálynak a jogalkalmazást segítő, egyértelműsítő módosításait tartalmazza. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény módosításával egyértelműsíti a jogszabály javadalmazási politikára vonatkozó előírásait, bevezeti a pénzforgalmi fióktelepek változó díjfizetési kötelezettségét, illetve a banktitok kiadhatóságát a könyvvizsgálói kamarai fegyelmi eljárásokban.

Tartalmazza a befektetésialap-kezelőkről és a kollektív befektetési formákról, azaz hazai terminológiával élve a befektetési alapokról szóló törvény hatálybalépését követően felmerült kisebb gyakorlati problémák megoldását biztosító módosításokat, valamint kisebb módosításokat javasol a lakás-takarékpénztárakról szóló, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló, a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló, illetve a fizetési és értékpapír-elszámolási rendszerekben történő teljesítés véglegességéről szóló törvényekhez.

Tisztelt Országgyűlés! Összegzésként elmondható, hogy a benyújtott törvényjavaslat nagyobb biztonságot, stabilitást eredményez a pénzügyi szolgáltatások területén, valamint az Európai Unió vonatkozó irányelveinek átvételével hozzájárul az egységes piachoz történő alkalmazáshoz és az egységes belső piac előnyeinek teljesebb kihasználásához.

Megköszönve megtisztelő figyelmüket, kérem, hogy támogassák a beterjesztett törvényjavaslatot. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage