KOSZORÚS LÁSZLÓ, a gazdasági és informatikai bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága 2012. szeptember 10-én tárgyalta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/8099. számú törvényjavaslatot.

A szóban forgó törvényjavaslat több törvényt is módosít, a legfontosabb módosítás értelemszerűen a jogharmonizációs kötelezettséghez kapcsolódik, ez a prospektus, illetve a transzparencia irányának módosításához kapcsolódik, melyet a javaslat át kíván ültetni a magyar jogrendszerbe. Ez elsősorban a tőkepiaci törvény módosítását igényli.

A második főbb módosítás a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény, ahol az évi egyszeri alkalommal történő díjhirdetés megváltozna, és a javaslat szerint a biztosítóknak joga lenne arra, hogy 60 nap utáni időszakra bármikor új díj- és feltételtáblázatot hirdessenek, ami biztosan a fogyasztók javát szolgálja a jövőben.

A harmadik dolog, amit érdemes kiemelni ebből a javaslatcsomagból, a biztosítási törvény módosítása, ami az uniós gender-irányelvhez, illetve az ahhoz kapcsolódó európai bírósági határozathoz kapcsolódik, ami a tiltja a férfiak és a nők közötti különbségtételt a díjszabásokban. Ezen túl a javaslat tartalmazza az elsősorban gyakorlati alkalmazás során kiszűrt problémákat, technikai módosításokat, amelyeket vagy a felügyeleti joggyakorlás, vagy pedig magának a szektornak az észrevételei alapján állítottak össze a törvényjavaslat készítői, amelyek adatkezelésre vonatkoznak, vagy pedig ténylegesen technikai módosításokat tartalmaznak.

A gazdasági és informatikai bizottság 18 igen szavazattal, elenyésző 4 nem szavazat, illetve 1 tartózkodás mellett határozottan általános vitára alkalmasnak és jó törvénymódosításnak tartja a javaslatot.

Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage