HERMAN ISTVÁN ERVIN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/8099. számú törvényjavaslatról, előterjesztésről fogunk ma vitázni.

A törvényjavaslat célja az egyes pénzügyi tárgyú törvények oly módon történő módosítása, amely egyrészt lehetővé teszi hazánknak a nemzetközi szerződésekből fakadó kötelezettségeknek való megfelelését, másrészt elősegíti az egyes törvényeken belüli koherenciazavarok megszüntetését, a gyakorlati jogalkalmazás egyértelműsítését, illetve a jogszabályok pontosítását.

A javaslat legfontosabb rendelkezései az alábbi törvényeket módosítják, amit öt pontban lehet összefoglalni és egy csokorba kötni. Az első a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény módosítása. A javaslat elsődleges célja az Európai Parlament és Tanács által kiadott 2010/73/EU irányelv nemzeti jogba történő átültetése. Az irányelv főbb célkitűzései között szerepel a befektetők hatékonyabb informálása, a tőkepiaci szektort érintő más irányelvekkel történő összhang megteremtése és a társaságok adminisztratív terheinek csökkentése.

A második: a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény módosítása a díjhirdetési rendszer korszerűsítése miatt vált szükségessé. Jelenleg a meglévő díjhirdetési szabályok révén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében a piac csak rugalmatlan módon képes reagálni az egyes piaci eseményekre, illetve problémát jelentene egy új biztosító piacra lépése. Ez indokolja, hogy a jövőben megszüntetésre kerülne az évi egy alkalommal történő díjhirdetési kötelezettség, illetve megváltozna a díjhirdetés módja is.

A harmadik pont: a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény. A törvénymódosítás pontosításai pontosító jellegűek. Többek között kimondja, hogy a megtartási kódexben vállaltaknak megfelelően a pénzügyi intézmény köteles a hitelszerződés felmondását megelőzően küldött fizetési felszólításban az adós és a kezes figyelmét felhívni a teljes fennálló és a lejárt tartozás összegére.

A negyedik pedig: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló 2010. évi CLVIII. törvény módosításának célja a jogszabályi koherencia megteremtése és a PSZÁF hatékony működésének biztosítása. A javaslat ezen kívül kötelezően bevezeti bizonyos intézményi körben az elektronikus kapcsolattartást. A módosítás jogalkotói szándéka, hogy a közigazgatás a jövőben tisztán elektronikus úton is működjön.

Az ötödik pedig: a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvény módosításáról szól; a 2011. évi CXVI. törvény módosítását indokolja, hogy a törvény 3. §-ának hatálybalépése eredetileg az Európai Bizottság jóváhagyásához lett kötve, melynek felülvizsgálata vált indokolttá. A javaslat tartalmazza a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény módosítását, és lehetővé teszi, hogy az Államadósság Kezelő Központ a Befektetővédelmi Alap pénzeszközeinek kezelésében közreműködjön.

Ezeket foglaltam össze öt pontban. Ennek a vitáját kérem a tisztelt Ház előtt lefolytatni, és az alkotó gondolataikkal való kiegészítésével, támogató javaslataikkal elfogadni.

Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage