SZEDLÁK ATTILA, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság szeptember 12-én megtárgyalta az egyes igazságügyi jogviszonyban alkalmazandó felső korhatárokkal kapcsolatos törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot.

A javaslat az átmeneti törvényt, az alaptörvény átmeneti rendelkezését akként módosítja, hogy abban rögzíti, a bírói szolgálati jogviszony felső korhatára a betöltött 65. életév. A 65 éves felső korhatárra vonatkozó előírások 2013. január 1. napján lépnek hatályba, azonban a hatálybalépéstől számítva egyéves átmeneti időt biztosít a szabályozás az érintett bírák számára a felkészülésre. Az egyes igazságügyi jogviszonyokban alkalmazott felső korhatárral kapcsolatos törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat ugyanis előírja, hogy azt a bírót, aki a 65. életévét 2011. január 1-jét megelőzően tölti be, 2013. december 30-i hatállyal fel kell menteni. A törvényjavaslat ugyanakkor lehetővé teszi, hogy amennyiben a bíró a nyugdíj megállapításához szükséges, a társadalombiztosítási nyugellátásra vonatkozó törvényben meghatározott feltételeknek megfelel, úgy a nyugdíjba vonulására tekintettel, kizárólag saját kérésére, felmentésre kerüljön.

Az alaptörvény a módosító javaslattal azonos tartalmú szabályokat állapít meg az ügyészekre nézve is, emellett a közjegyzők és az önálló bírósági végrehajtók felső korhatára szintén a betöltött 65. életév. A közjegyzők esetében szintén érvényesül az egyéves felkészülési idő, az önálló bírósági végrehajtók esetében pedig az új szabályozás azt jelenti, hogy nem változik a felső korhatár, mivel esetükben 2001 óta a 65. életév a felső korhatár, ennek betöltésével szűnik meg a szolgálat, erre figyelemmel esetükben átmeneti időszak biztosítása nem szükséges.

Az e törvényjavaslatban foglalt rendelkezések tiszteletben tartják az Alkotmánybíróság döntését, az abban foglalt irányoknak megfelelő szabályozást adnak, amikor a felső korhatárt a megsemmisített szabályozáshoz képest magasabb életkorban határozzák meg, és az egyéves átmeneti időszakkal megfelelő mértékű felkészülési időt is biztosítanak. Mindezek figyelembevételével a bizottság 12 igen, 1 nem, 4 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartja a törvény tervezetét. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage