DR. BÁRÁNDY GERGELY, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a figyelmeztetést, elnök úr, így fogok tenni. Egy mondatot engedjen meg megjegyzésként: sajnos én az alkotmányügyi bizottság ülésén nem voltam abban a helyzetben, hogy válaszolni tudjak, ezért tettem kísérletet arra, hogy ezt most megtegyem. De megfogadom az elnök úr intelmeit, és nem szólítom meg a felszólalásomban többet az elnök asszonyt, hanem majd más módon tudunk, azt gondolom, az ő felajánlása alapján konzultálni ezekben és hasonló ügyekben. Elnézést kérek, ha ezzel bármilyen házszabálysértést elkövettem.

Visszatérve, és akkor azt tudom mondani, hogy befejezésképpen, hiszen úgy érzem, úgy gondolom, nem kell tovább bizonygatnom azt, hogy melyek azok az érvek és indokok, amelyek alapján én úgy gondolom, hogy ez a jogszabály, ami itt előttünk fekszik, ez a két törvényjavaslat, amelyek közül az egyik az alaptörvényt módosítja, éppúgy alkotmányellenes, éppúgy alaptörvény-ellenes, mint a korábbi javaslat volt.

Egy reményemnek azonban hangot szeretnék adni, hogy a kormánynak nem az a törekvése és szándéka, ami sok esetben már volt - egyébként konkrétan ebben a témában is -, hogy kész helyzetet teremtsen. Azaz nem az a szándéka a kormánynak, hogy amíg az Alkotmánybíróság ismét döntést hoz ebben a kérdésben, addig ezeknek a bíráknak már esélyük ne legyen arra, hogy ismét a szolgálati viszonyukat vissza tudják kapni, főleg a 65 évet betöltött bírákról beszélek.

És azt is őszintén remélem, nem az a kormányzat célja, hogy a nyilvánvalóan megtámadni szándékozott törvény elfogadása és az Alkotmánybíróság újabb eljárása közötti időszakban megpróbálja megkísérelni meggyőzni valamelyik alkotmánybírót, aki most igennel szavazott, hogy nemmel szavazzon; ugyanis egyszavazatnyi különbség volt összesen az alkotmánybírósági határozat igenjei és nemjei között. Nagyon bízom benne, hogy nem ez a mögöttes szándék. Már csak azért sem volna érdemes ezt megtenni, mert az Európai Unió Bírósága előtt ugyanebben a kérdésben az eljárás folyamatban van. Nyilvánvalóan nem tudom azt megjósolni sem, hogy ennek a döntésnek mi lesz majd az eredménye, de úgy hiszem, az sokatmondó, hogy maga a Bizottság fordult oda, hogy az uniós biztos, az igazságügyi biztos többször kérte a kormányt arra, gondolja át még egyszer, és változtassa meg az erre irányuló szándékát.

Azt gondolom, a kormány akkor járna el helyesen, ha belátná azt - és most nagyon jóindulatú leszek -, hogy tévedett, belátná azt, hogy ez egy tévút, visszavonná az előttünk fekvő törvényjavaslatot, és benyújtana egy olyat, amely az eredeti állapotot állítja helyre, méghozzá olyan módon, hogy azok a bírák, akik elbocsátásra kerültek, ha nem is eredeti vezető pozíciójukba, de legalább bírói munkakörbe visszakerülhessenek egytől egyig, és az illetményük ne csökkenjen. Úgy hiszem, ez az a minimumelvárás, amit a kormánynak meg kellene tenni, amit a kormánynak meg kellene lépnie.

Ennek érdekében mi módosító javaslatokat fogunk benyújtani, és őszintén remélem, hogy ha a kormány visszavonni nem is hajlandó ezt a törvényjavaslatot és újat előterjeszteni, legalább azokat érdemben meg fogja fontolni.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Gúr Nándor tapsol.)

(19.00)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage