DR. VARGA ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagyon röviden szeretnék csak reflektálni. Két felvetés hangzott itt el, az egyik az, hogy én meghallgatás helyett kihallgatásról beszéltem. Ez valószínűleg az utóbbi időkben a heves vérmérsékletem miatti idegességből adódhat, hisz számtalanszor hangsúlyoztam, és most ismételten hangsúlyozom - és ebben természetesen képviselőtársammal is vitatkozom, meg mindenkivel, aki bármelyik parlamenti vizsgálóbizottságot megpróbálja esetleg a büntetőeljárási törvény keretei közötti kihallgatószobává átalakítani -, tehát ez valóban az én súlyos tévedésem lehetett, ha ilyet mondtam, vagy elszólásom. Tehát szó sincs kihallgatásról, bármelyik parlamenti vizsgálóbizottságban meghallgatásról van szó, és a parlamenti vizsgálóbizottságnak egyetlenegy feladata lehet, a politikai felelősség megállapítása; majd ezt követően, hogy büntetőeljárásra sor kerül-e vagy nem, az már nyilván nem a mi kompetenciánk és nem a mi hatáskörünk.

A másik dolog pedig, ami nagyon érdekes, és valóban mint középen álló elnöknek nagyon furcsa számomra, hogy egyik oldalon sem, sem a baloldalon, sem a jobboldalon nem tetszenek figyelembe venni, hogy van egy országgyűlési döntés, amely pontosan meghatározta, hogy a vizsgálatnak melyik a kezdő időpontja, és melyik a vége.

(21.10)

Az Országgyűlés úgy határozott, hogy a vizsgálat 2002-től 2010-ig tart. Most önök azt mondják, természetesen, hogy már az előző Orbán-kormány idején is, a szocialisták meg a másik oldalról azt mondják, hogy miért nem húzzuk ki tovább. Uraim! Az a helyzet, hogy az Országgyűlés döntött, és az Országgyűlés 2002-től 2010-ig határozta meg azt az időszakot, amit vizsgálhatunk, tehát ha akarnánk, se tudnánk vizsgálni. Akkor másik vizsgálóbizottságot kell felállítani a későbbiekben.

Visszatérve az eredeti témára, én azt gondolom, hogy nem töltöttünk egyetlen felesleges percet sem a vizsgálóbizottságban, mindenki mind a két oldalról szerintem megfelelően dolgozott. Hogy a bizottságnak milyen az összetétele, ez a mostani Házszabályunkból következik. Valóban, egy kicsit furcsa szituáció alakult ki, hogy az alelnök úr pénzügyminiszter volt a vizsgált időszakban. Én is megkérdeztem akkor, hogy most tulajdonképpen hogy is van ez itt, de nincs összeférhetetlenségi szabály, tisztelt Országgyűlés, bár új Házszabályról van szó, legnagyobb megdöbbenésemre nincs összeférhetetlenségi szabály. Tehát lehetek egyszerre egy vizsgálat tárgya, és lehetek a másik oldalon is a mostani szabály szerint. Egyszer majd biztos, a későbbiekben, a következő húsz esztendőben meg fogjuk ezt oldani.

Tisztelt Ház! Én köszönöm szépen a hozzászólásokat, és tisztelettel kérem képviselőtársaimat, hogy akkor a megfelelő döntést hozzuk meg. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage