MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A múlt héten lezajlott egy vitanap, úgy is mondhatnám, vagy akár nevezhetném történelmi jelentőségű vitanapnak is. Ennek a vitanapnak az volt a címe, hogy "A magyarországi cigányság felzárkóztatásának esélyei". Hozzáteszem gyorsan, hogy talán nem volt szerencsés ez a címválasztás, hiszen azt is magában foglalja, akár azt is jelentheti, hogy a cigányság helyzetéért ők saját maguk nem felelősek, de nem ez a lényeg. Sokkal inkább az a lényeg, hogy néhány nappal, közel egy héttel a vitanap után érdemes talán a tanulságokról egyfajta összegzést tennünk.

Hasznos volt-e a vitanap? Mi azt mondjuk, hogy mindenképpen hasznos volt, hiszen akarva vagy akaratlanul, de minden egyes parlamenti pártnak, minden egyes frakciónak színt kellett vallani, és részben színt is vallott mindenki, hogy hogyan is áll Magyarország legsúlyosabb társadalmi problémájához, kérdéséhez. Ebből megtudhattuk, hogy az MSZP a Kádár-rendszert sírja vissza, az LMP soha nem látott magyargyűlöletről tett tanúbizonyságot, a legvadabb SZDSZ-es politikusokat is megszégyenítve (Osztolykán Ágnes: Szégyelld magad!), a Fidesz-KDNP pedig egyfajta rózsaszín (Zaj. - Az elnök csenget. - Osztolykán Ágnes: Szégyelld magad!) világot festett le, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy egyes kormánypárti képviselők szerint minden rendben van.

Mi azonban egy picit másképp látjuk, és ezért is mondjuk, hogy nagyon hasznos volt ez a vitanap, hiszen az is kiderült, hogy érdemi megoldása, érdemi javaslatai jelen állapotban vagy jelen állás szerint csak a Jobbiknak vannak. Ezzel egyébként, amiket elmondtunk, nem is vitatkozott a vitanapon senki, ellenben nagyon sok Fidesz-, KDNP-, MSZP-, LMP-képviselő abba a hibába esett, hogy az a vitanap a Jobbikról szól. Itt szeretném leszögezni, hogy a cigányság jelenlegi helyzetéért egyedül a Jobbik nem felelős. Furcsa mégis, hogy mintha csak mi akarnánk igazából megoldani, mintha csak minekünk lenne érdekünk, hogy ez a nagyon fontos társadalmi probléma megoldódjon.

S hogy milyen javaslatokat tettünk mi, amire igazából választ vagy támogató szavakat nem igazán kaptunk? A Jobbik javaslatai nagyon sikeresen egy már nagyon kiválóan működő modellre épülnek, ez pedig az érpataki modell, sokat beszéltünk már róla. Ebben a modellben nagyon sok minden szerepel, és ki is fejtettük mi ezt a vitanapon. Az első és talán legfontosabb, hogy a cigányság politikai elitjének a felelősségét megállapítsuk. Mi azt látjuk, hogy addig, amíg nem lesz hiteles politikai vezetése a cigányságnak, kudarcra van ítélve az úgynevezett integrációjuk, ezért mi nagyon fontosnak és minimumnak tartjuk a cigányság országos és helyi vezetőinek felelősségre vonását, egyfajta elszámoltatását. Ez az első alap.

A második és nem kevésbé fontos megjegyeznünk, hogy mi nem cigány és magyar között teszünk különbséget, és ez a modell is erre épül, hanem építő és romboló ember között. Ennek semmi köze se bőrszínhez, se származáshoz, se állampolgársághoz. Ez egy nagyon fontos alapvetés, amelyet jó lenne, ha mindenki szem előtt tartana. Ha már itt tartunk, a vitanap során szinte minden egyes képviselői felszólalásból kiviláglott az oktatás és a munka fontossága. Ezt mi sem gondoljuk másképp. Azonban mindenki elfelejtette hozzátenni, hogy ha egy futballhasonlattal szeretnék élni, akkor ez a mérkőzés nem 0:0-ról indul. Sajnos, itt már felnőtt minimum három generáció, a cigánytársadalom egy része, aki nem látta a szüleit dolgozni, a nagyobb testvéreit tanulni, és erre a jelenre választ igazából csak a Jobbik adott, noha még csak szavak szintjén, nekünk van javaslatunk, ez pedig a bentlakásos iskolák rendszere. Ez nem azt jelenti, hogy mi mindenáron családokat akarunk szétszakítani, hanem azt a lehetetlen állapotot szeretnénk felszámolni, ami jelenleg uralkodik az erőltetett integráció jegyében - tegyük hozzá, ez minimum zsákutcás.

Ugyanilyen javaslatunk volt egyebek mellett a közbiztonságra vonatkozó, és a hétvégi hatvani események tükrében nem gondolom, hogy bárkinek külön magyarázni kellene, hogy igenis szükség van csendőrségre. Normális dolog-e az, hogy egy 20 ezres városban egy rendőrségi épületet megostromolnak? Azt gondolom, hogy nem.

Hölgyeim és Uraim! Amit szeretnék leszögezni és kérve a kormányt, a kormánypártokat, ezzel a vitanappal nem pipáltuk ki ezt a problémát, és nagyon jó lenne, ha mindenki eljutna odáig, hogy ez kezdetnek jó volt, beszélhettünk róla, sok minden világossá vált (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), de kérem, hogy a jövőben most már szavak helyett jöjjenek a tettek, és támogassák a Jobbik eseti bizottságra vonatkozó javaslatát.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage