DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Újra beindult a szocialista hazugsággyár. (Folyamatos közbeszólások. - Az elnök csenget.) Most éppen a már sokat szenvedett, sok mindent megélt nyugdíjasokat szemelték ki. Azzal riogatják őket, hogy a kormány egészségügyi járulékot akar fizettetni velük. A hír nem igaz. A szocialisták állítása hazugság. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.)

Tisztelt Képviselőtársaim! De vajon miért jönnek elő újra és újra ezzel a hazugsággal? Mert nem most hallottuk ezt először. (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Úgy van!) Talán nem tiszta a lelkiismeretük - már ha van nekik -, ugyanis a nyugdíjak megadóztatásáról önök, a szocialisták döntöttek még 1997-ben. 15 évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy 2013-tól, azaz a jövő évtől megadóztatják a nyugdíjasokat. Elég előrelátóak voltak, csak hiba csúszott a számításukba, ugyanis most nem ők kormányoznak, és mire hatályba lépett volna a nyugdíjak adóztatásáról szóló jogszabály, az Orbán-kormány előterjesztésére töröltük az erre vonatkozó részt. Ebben az évben, 2012. július 2-án fogadtuk el ezt a módosítást. Nem emlékeznek rá, tisztelt szocialista képviselőtársaim? Önök is itt voltak, nem? Itt ültek a parlamentben. Akkor miért nem álltak föl, és miért nem mondták el, hogy nem értenek egyet egykori saját magukkal, és miért nem mondták el, hogy támogatják az Orbán-kormányt abban, hogy hatályon kívül helyezze a nyugdíjtörvénynek azt a részét, ami megadóztatná a nyugdíjakat? Önök vajon akkor hogyan szavaztak?

A Fidesz nemet mond a nyugdíjak megadóztatására. A Fidesz álláspontjáról mindent elmond az, hogy Bodrogi József miniszteri biztost felmentettük, miután a nyugdíjjárulék-fizetésről beszélt minden felhatalmazás nélkül. Az önök, a szocialisták álláspontjáról pedig mindent elmond az, hogy pont most próbálják visszahozni a politikába azt a Bajnai Gordont, aki 2009-ben elvett egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól, az idősektől. (Közbeszólások. - Az elnök csenget.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Érdemes röviden áttekinteni, hogy milyen további, nyugdíjasokat érintő döntések száradnak a szocialisták lelkén. Kötelező érvénnyel létrehozták a magánnyugdíjpénztárakat úgy, hogy megcsapolták a nyugdíjalapot, amelyből a nyugdíjakat fizetjük. Évről évre egyre nagyobb összeget irányítottak át magánkézbe, többnyire külföldiek és bankok tulajdonában álló pénzkezelőkhöz. Az eredmény tragikus. A Gyurcsány-Bajnai-kormány egyébként 2010-ben 357 milliárd hiánnyal adta át azt a nyugdíjkasszát, amiből a nyugdíjakat fizetjük. Nekünk ezt kellett pótolni. Most már egyensúlyban van a nyugdíjkassza. A Gyurcsány-kormány 2008. január 1-jétől 8 százalékkal csökkentette az induló nyugdíjakat. A szocialista képviselők szó nélkül szavazták meg a nyugdíjcsökkentést. És még mindig nincs vége: megemelték a nyugdíjkorhatárt, a többi országhoz képest sokkal gyorsabb ütemben. Először 62 évre emelték, majd a Bajnai-kormány idején 65 évre emelték az öregségi nyugdíjkorhatárt. Miért nem emelték fel akkor a szavukat, tisztelt szocialista képviselőtársaim?

Engedjék meg, hogy pár szót szóljak még a nyugdíjak vásárlóértékéről. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Legyen szíves, szóljon!) Az első MSZP-kormány idején 11,9 százalékkal csökkent, az első Orbán-kormány idején a nyugdíjak vásárlóértéke 22 százalékkal nőtt. 2007-ben, még a válság előtt, a Medgyessy-, Gyurcsány-kormányok idején újra csökkent a vásárlóértéke a nyugdíjaknak. És még mielőtt itt zúgolódnának, ezt az önök által szerkesztett Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján lehet elolvasni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Európa válsággal küzd, számos országban csökkentették a nyugdíjakat, ezzel szemben Magyarországon betartjuk az ígéretünket, és a nyugdíjak vásárlóértékét megóvjuk. Például pont most, novemberben a nyugdíjasok egy összegben 15 ezer forintot kaptak azért, hogy ki legyen pótolva a nyugdíjuk; a 15 ezer forint egy átlagos érték.

Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy emlékeztessem önöket arra is, hogy 2011-től a nők 40 év munka, illetve gyermekvállalással eltöltött év után már elmehetnek nyugdíjba. 2011 óra több tízezer hölgytársunk mehetett el nyugdíjba ennek az intézkedésnek köszönhetően.

Érthető, ha egy vesztes politikai párt sok mindent bedob azért, hogy elfelejtsék az emberek, hányszor árulták el őket, de tisztességben megőszült embereknek hazudozni, nehéz körülmények között élő nyugdíjasokat riogatni, hatalomvágyból az Orbán-kormányt és a Fideszt azzal vádolni (Az elnök csenget.), amit önök, szocialisták követtek el, felelőtlenség. Az emberek 2010-ben elutasították ezt a politikát, és nemet mondtak a szocialista kormányra.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage