HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nézzük végig tételesen az ön téves állításait!

Ön nem mond igazat, mert a kormánynak úgy sikerült a hatékonyabb gyógyszerellátást megvalósítani, hogy közben a betegek gyógyszerterhei nem nőttek, éppen ellenkezőleg: nagyon sok esetben csökkentek. Az ön véleményével szemben arról sincs szó, hogy a szegények ne jutnának hozzá a számukra szükséges egészségügyi ellátáshoz. A vonatkozó törvény értelmében a beutalt biztosított utazási költségeihez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utazásiköltség-térítést ad.

A közgyógyellátásra jogosult betegek az utazási támogatás révén térítésmentesen juthatnak el a szakrendelőbe, kórházba, és számtalan gyógyszer kiváltására jogosultak. A lakossági terhek enyhítésében jelentős szerepe volt a 2011 során bevezetett úgynevezett vakliciteljárásnak, amelynek eredményeképpen a betegek által kifizetett összes térítési díj mintegy 8-9 százalékkal csökkent 2012-ben. A cukorbetegek kezelése kapcsán pedig a nemzetközi gyakorlat szerint és kizárólag a szakmával egyetértésben történt a szabályozás módosítása.

Tisztelt Képviselő Úr! Azt is szomorúan állapítom meg, hogy az LMP programja a Bajnai-programot másolja. Az LMP programja brutális adóemeléseket tartalmaz, nézzünk is egypár intézkedést, amellyel önök az ön által kérdezett szegények és elesettek védelmét szolgálnák.

Az LMP már jóval az átlagbér alatt keresőket is 9 százalékos személyi jövedelemadó-emeléssel sújtaná, ezzel több mint havi nettó 11 ezer forintot vennének ki a 125 ezer forintot keresők zsebéből, nyilván mindezt a szegények és elesettek LMP-s védelmében.

Az LMP megszüntetné a gázártámogatást és a távhő kedvezményes áfakulcsát, továbbá megszüntetné a rezsistopot, ahogy írják a programjukban, nyilván mindezt a szegények és elesettek LMP-s védelmében. Az LMP adóval növelné az üzemanyagok árát, újfajta gépjárműadót is kivetnének, és megszüntetnék a fuvarozók személyi jövedelemadó-kedvezményét is, nyilván ezt is a szegények és az elesettek védelmében tennék.

Ennyit az önök szegénybarát politikájáról, amiről itt kérdezett. A kormány éppen az önökével ellentétes úton jár.

Tisztelt Képviselő Úr! Tehát amire ön azt mondja, hogy betegellenes, az éppen a betegek érdekében történik. Ön tehát most vagy szándékosan nem mond igazat, vagy fogalma sincs a témáról. Az egyik rosszabb, mint a másik. Önök, LMP-sek már megint a saját tévedéseikből csinálnak ügyet. Az önök programja is azt mutatja, hogy fogalmuk sincs, hogy mit kellene tenni, ugyanis önök brutális adóemelésekkel akarják az embereket támogatni.

Tisztelt Képviselő Úr! A tények kedvéért szeretném tisztázni, ezért újra elmondom, hogyha legközelebb megint egészségügyi kérdést tesz fel, az egészségügyben dolgozók helyzetének javítása és az elvándorlás mérséklése érdekében közel 90 ezer egészségügyi dolgozónak emeltük meg a bérét (Lukács Zoltán: Milyen boldogok!), 27 ezer alapellátásban dolgozónak emeltük a kártyapénzét. A rezidensek részére többféle támogatási formát vezettünk be, legutóbb a Méhes Károly-ösztöndíjat, amelynek keretében havi 200 ezer forint támogatást kapnak azok, akik tartósan betöltetlen házi-gyermekorvosi körzetben vállalnak munkát.

Láthatja, hogy a kormány mindent megtesz az egészségügyben dolgozók és a betegek érdekében is, ahogy a válaszom elején említettem a gyógyszerárakkal kapcsolatos témát, ellentétben önnel, aki szocialista és LMP-s társaival együtt nemmel szavazott az orvosok és az ápolók béremelésére is.

Kérem, ezzel együtt lássa be, hogy tévedett, és fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(14.50)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage