PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 2010. június 21-én dr. Tóth József képviselőtársam a panelprogram folytatásáról kérdezte a kormányt.

(15.00)

Interpellációjára a minisztérium akkori államtitkára, Bencsik János válaszolt, aki a következőket mondta. "Az első évek során egy lassabb felfutású bevezető szakaszban évi 100 ezer, majd fokozatosan gyorsítva évi 150-200 ezer lakás-egyenértékű ingatlan felújítására kerülhet sor. Arra törekszünk, hogy a pályázati rendszer kiszámíthatóan működjön, ne változzanak évről évre a pályázati feltételek, a lakók és a lakóközösségek évekre előre is tudjanak tervezni. Egy létrehozandó zöldbankon keresztül kívánjuk biztosítani azt a hitelkonstrukciót, amelynek törlesztőrészleteit a beruházás megtérülése alapján fogjuk megszabni annak érdekében, hogy a háztartások napi kiadásait ne terhelje a felújítás elvégzése."

Szép szavak! Azóta két és fél év eltelt, sok víz lefolyt a Dunán. Érdeklődnénk tehát, hogy a beígért évi 100 ezer lakásfelújítással hol tartanak időarányosan, vagyis a két és fél év alatt elvégzendő 250 ezer lakásfelújításból a mai napig mennyit sikerült megvalósítani.

A Panel Érdek-képviseleti Egyesület adatai szerint jelenleg mintegy 15 ezer panellakás 40 ezer lakója vár arra, hogy a több mint 900 nap késedelem után eldöntse végre a kormány, hogy tud-e és nyújt-e támogatást a panelprogram keretében a panellakások energiahatékonysági beruházásaihoz. Csak emlékeztetőül mondanám, hogy az MSZP kormányzása idején mintegy 200 ezer panellakásban történt energetikai korszerűsítés. A Fidesz-kormány eddig sajnos csak ígéreteket tett arra, hogy az energiaköltségek emelkedésétől megvédi a lakosságot, befagyasztja a rezsiköltségeket, évente százezer lakás energetikai korszerűsítését végzi el, és létrejön az energiahatékonysági beruházásokat finanszírozó zöldbank, illetve 163 milliárd forint uniós forrás kerül átcsoportosításra energetikai fejlesztésekre.

Ezzel szemben a befagyasztott rezsiköltségek 3 és 20 százalék között emelkedtek, és még valószínűleg további áremelkedés is várható, az épületenergetikai korszerűsítések - egyebek mellett a panelprogram súlyos elmaradásai miatt - gyakorlatilag nem tartanak sehol. A zöldbank ügye ugyancsak húzódik, és a 163 milliárd forint uniós forrás átcsoportosítása is csak részben történt meg.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezek alapján kérdezzük: mikor kíván végre döntést hozni a kormány a több mint 900 napja lejárt határidejű, mintegy 15 ezer lakás energetikai rekonstrukciójára irányuló 287 darab panelprogram pályázatáról, amely egyébként 40 ezer ott lakó embert érint?

Várjuk válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage