NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar kormány nem az izraeliek és nem a palesztinok oldalán áll ebben a konfliktusban, hanem alapvetően az ott élő emberek érdekeit képviseljük, a két nép közös érdekeit képviseli Magyarország. Bizonyára közismert ön előtt is, képviselő úr, hogy mintegy 200 ezer magyar ajkú él Izraelben, és hasonló nagyságrendben élnek zsidó honfitársaink Magyarországon, valamint több ezer palesztin él Magyarországon, az egyik legnagyobb palesztin közösség Európában és a legnagyobb Közép-Európában, számtalan társadalmi kapcsolattal rendelkeznek. Magyarország ezért üdvözli azt a tűzszünetet, amit sikerült megkötni az elmúlt napokban. Ebben döntő szerepet játszott az egyiptomi, a török és az amerikai diplomácia.

A magyar külügyi nyilatkozat, illetőleg az európai uniós közös nyilatkozat is hangsúlyosan a humanitárius jogot kezelte kiemelten. Úgy gondolom, ezt jól tettük, hiszen erre az elkövetkezendő időben is kiemelten szükség lesz. Ami pedig a hosszú távú és tartós rendezést illeti, úgy gondoljuk, hogy kizárólag a kétállami megoldás és kizárólag a közvetlen tárgyalások hozhatnak eredményt.

Magyarország az Európai Unió konszenzusának a megtalálását fontosnak találta, és fontosnak fogja találni az elkövetkezendő időszakban is ebben a kérdésben, és sajátos eszközeinkkel - nemzetközi fejlesztés és miegymás - pedig olyan projekteket kívánunk támogatni, mint például a betlehemi Születés-székesegyház felújítása (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) és egyéb olyan humanitárius célú programok, amelyek a palesztin lakosság életminőségét javítják.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(15.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage