KULCSÁR JÓZSEF FERENC (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! A novemberi hónap folyamán szerencsénk volt az időjárással, hiszen mínusz fokok nem voltak, hózápor nem volt, de egyre jobban haladunk a tél felé, és úgy gondolom, az emberi élet védelme főként szélsőséges időjárás esetén kiemelten fontos, ami szükség esetén különleges intézkedéseket igényel. Ez időszakban ugyanis tartós a mínuszok alatt levő hőmérséklet, ami leginkább a hajléktalan embereket érinti és az életüket veszélyezteti. Azonban ma már az életet követelő fagyási esetek túlnyomó többsége nem csupán közterületen történik, hanem zárt helyen is, ahol fűtés nélkül élnek emberek.

A kormány eltökélt szándéka ezen a téren is, hogy összefogás jöjjön létre a hideg okozta kihívások ellen a magyar társadalom különböző intézményei, civil szervezetei között. Az cél az ellátatlanok felkutatása, bevonása a szociális ellátórendszerbe, a fagyhalál megakadályozása. Ennek érdekében a kormány döntése: Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője koordinálja az idei téli időszak problémáival, a szociális, egészségügyi, lakhatási és közbiztonsági feladatokkal kapcsolatos kormányzati intézkedéseket. Ezzel párhuzamosan a Belügyminisztérium egymilliárd forint értékű tűzifát adományoz (Vágó Gábor: Ez már a válasz, nem?) 15 százalékos önrész mellett.

Mindezek alapján tisztelettel kérdezem: milyen további különleges intézkedéseket tesz a kormány a téli időszakban az emberek védelme érdekében?

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage