TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban úgy van, ahogy ön is elmondta, csak hangsúlyozni szeretném én is, hogy a kabinet is fölismerte természetesen ezt a problémát, a téli időszak okozta társadalmi nehézségeket, amelyek egyes személyeket és családokat sajnos utolérnek a nagy hidegben. Ezért bízta meg a főigazgató urat valóban egy meghatározott időre a belügyminiszter úr, december 1-jétől 2013. február 18-áig egy koordinációs feladattal, amelynek a célja az, hogy valóban a szociális, a közegészségügyi, a lakhatási és közbiztonsági feladatokat koordinálja. Ebbe a koordinációba természetesen elsősorban a Belügyminisztérium által felügyelt szervek tartoznak, de a főigazgató úrnak feladata az is, hogy a tárcák közötti koordinációt és az egyeztetést végrehajtsa.

Alapvető feladata az, hogy a várható téli rendkívüli időjárási helyzetre fölhívja a figyelmet, tehát az időjárásjelzés alapján a lakosság figyelmét fölhívja a kommunikációs eszközökön keresztül, hogy mi a teendő, és hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztetett rendkívüli időjárás esetén is hogyan lehet biztosítani, hogyan lehet elhárítani az esetleges károkat.

Természetesen a cél egyértelműen a megelőzés. A megelőzéshez nagyon sok-sok médiát és kommunikációs eszközt vesz majd igénybe a főigazgató úr, és a Belügyminisztérium sajtófőosztálya is segíteni fogja a munkáját. Egyértelműen az a cél, hogy például a közterületen megtörtént fagyhalálokat megelőzzük. Egyértelműen az a cél, hogy a családok olyan biztonságban legyenek télen, hogy minél kevesebb legyen a tragédia és a baleset.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage