SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr Helyettese! A Jobbik országgyűlési képviselői, Murányi Levente '56-os hős és jómagam 2012 júliusában feljelentést tettünk Mátsik György kommunista vérügyésszel szemben. A feljelentésünket a 2011. évi CCX. törvényre alapoztuk, amely a kommunista diktatúrában politikai okból elkövetett egyes bűncselekmények üldözésének lehetőségét nyitotta meg. A Központi Nyomozó Főügyészség azonban elutasította a feljelentésünket. Indoklásukban arra hivatkoztak, miszerint a vádbeszéd elmondásával Mátsik nem valósította meg sem a büntető törvénykönyvben foglalt emberölést, sem más hivatali bűncselekmény tényállását. A tisztelt ügyészséget nem zavarta azon tény, hogy mi nem Mátsik Btk.-ba ütköző magatartása miatt tettünk feljelentést, hanem a már említett külön törvény alapján. Az e törvényben foglalt cselekmények megvalósulását azonban az ügyészség meglepő módon egyáltalán nem vizsgálta.

Dr. Keresztes Imre főügyész úr teljes alkalmatlanságáról tett tanúbizonyságot akkor, amikor történelmi fejtegetésekbe bocsátkozva kimondta, hogy az ávó korabeli bűnüldözési gyakorlatát kell elemezni, amely szerint az ügyész szerepe az eljárásban puszta formalitás volt. Keresztes urat nem ártana visszaküldeni az általános iskola nyolcadik osztályába, hiszen elkerülte a figyelmét az a tény, hogy egy 1958-as büntetőügyben az ávó szerepe teljesen kizárható, mivel e szerv '48-ban, tíz évvel az adott ügy előtt már megszűnt. E határozat ellen természetesen jogorvoslati kérelmet adtunk be, azt várva, hogy az ügyészség ekkora baklövéseit a legfőbb ügyész majd orvosolni fogja. Kérelmük azonban ismét elutasításra került. Az újabb határozatban az ügyészségnek végre sikerült kinyitnia a megfelelő törvényt és annak mellékletét, a határozat indoklása szerint azonban nem történt bűncselekmény, mivel annak idején az ügyészség "helytállóan ismertette a Mansfeld Péter ellen lefolytatott büntetőeljárás időpontjában hatályos eljárásjogi rendelkezést".

Ezért fordulok most önhöz és kérdezem az ügyészséget, hogy rendben van-e az, hogy egyes mondvacsinált indokok mögé bújva minden történelmi ismeretet nélkülöző ügyészségi határozatok gátjai legyenek a kommunista rendszer igazi bűnösei (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) felelősségre vonásának, és nem gondolja-e, hogy végre itt az ideje a bűnösség valódi elszámoltatásának.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage