VÁGÓ GÁBOR (LMP): Köszönöm. Miniszterelnök-helyettes Úr! Már októberben kiderült, hogy a kormány a Századvég Konzorciummal rendelkezésre álló keretből egy tavasz alatt 1 milliárd forintot költött el különböző tanulmányok írására és tanácsadásra. Ez napi 10 millió forint. Ott még az egerek is szivaroznak a pincében ennyi pénzből. Emellett rendelkezésre áll még egy 3 milliárdos keret is hasonló célokra. A tanulmányok felölelik a kormányzati tevékenység szinte minden fajtáját, a szakpolitikai tanulmánytól, a stratégiakészítéstől a jogszabály-előkészítésig, témákat a postastratégiától az iparfejlesztésen át az energiahatékonyságon keresztül a határon túli magyarok kérdéséig.

A korábbi kormányok alatt önök sokszor bírálták - sokszor jogosan is - azt a gyakorlatot, hogy a szakmai munkát nem a minisztériumok végzik el, hanem kiszervezik ilyen-olyan tanácsadó cégeknek. Akkor miért csinálják önök pontosan ugyanezt? Miért kerülik meg a jogszabálykészítéssel az évtizedes felhalmozódott tudással rendelkező minisztériumi apparátusokat? Miért tolnak be tömegével olyan törvényeket, amelyeket szakminiszterek nem is láttak, a véleményük nem tud megjelenni bennük? Az is kínos, hogy a kormányzaton kívül nem szeretnek egyeztetni. De hogy még belül sem? Úgy tűnik, hogy a Századvég-kormány kormány a kormányban. Orbán Viktor nem bízik a saját apparátusában, és egy magánhaszonért dolgozó magáncég véleménye alapján kormányoz.

Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Minek vannak minisztériumok, ha ott van a Századvég? Miért nem a minisztériumokban zajlik a szakmai előkészítés? Csak nem azért, mert onnan már mindenkit kirugdaltak, aki értene hozzá? Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Miért egy magáncég magánprofitját növelik a kormányzásra szánt milliárdok? És főképpen, miniszter úr: mikor kezdenek el végre kormányozni?

Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage