DR. SZÓCSKA MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A béremelés valóban nagyon komoly lépés volt, azért egy gazdasági világválság körülményei között kerítettünk sort rá, tehát ez egy nagyon komoly előkészítő munka és nagyon komoly egyeztető munka eredménye volt. Tehát ha az egyes szakmákon belüli egyenetlenségekről beszélünk, azt tudom mondani, hogy a szakmai szervezetek javaslatai alapján léptük meg a béremelés különböző kategóriáit, és ennek értelemszerűen lesz folytatása.

Amennyiben viszont négy intézményről beszélünk, ezekben az esetekben magántulajdonos vagy magánüzemeltető volt jelen. Úgy gondolom, hogy ennek a magánüzemeltetőnek, magánfoglalkoztatónak kötelessége gondoskodni az alkalmazottairól. Egyébként csak zárójelben jegyzem meg, hogy a kórházak átvétele során látjuk azt, hogy a piaci koordináció egy közszolgálati egészségügyben milyen visszás jelenségeket termel, tehát nyugodt szívvel beszélhetünk ezekről a magánmodellekről, minthogy ez a modell megbukott. A pénz rendelkezésre áll, hogy ezeknek az intézményeknek az állami átvétele után visszamenőlegesen valamilyen formában eljuttassuk a dolgozókhoz, és dolgozunk ezeknek az intézményeknek az átvételén, ugyanakkor ez egy rendkívül bonyolult jogi helyzet.

Tehát nincs kasztrendszer. A kasztrendszerben nagyon szigorú határ van, hogy egyikből a másikba nem lehet átlépni. Dolgozunk azon, hogy ezek a munkavállalók, akik munkáját elismerjük - de jelenleg egy magánalkalmazotti státusban végzik ezt a munkát -, dolgozunk azon, hogy ők is állami alkalmazottak legyenek, és hozzájussanak ehhez a béremeléshez. Ez azzal jár, hogy az intézmények átvételét kell megvalósítanunk, aminek az előkészítése az utolsó fázisban van.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage