HIRT FERENC (Fidesz): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! A szocialisták ismételten elképesztő hadjáratot indítottak a médiában az Orbán-kormány ellen a nyugdíjak járulékfizetési kötelezettségének felvetésével. Sőt továbbmegyek, ezt tutira bizonyosra vették, merthogy egy volt miniszteri biztos egy konferencián talán affélét mondott: "A nyugdíjasoknak is egészségügyi járulékot kéne fizetni." Továbbmegyek, államtitkár úr, a nyugdíjak bruttósítását is bedobták, merthogy ez az egyetlen gyógyír arra, hogy úgymond az idős emberek megkaphassák az ellátásukat - persze őszerintük.

Azok, akik ezt az őrültséget, ezt az agyrémet, ezt a rémálmot felvetették, nem tudnak jogszabályt olvasni. Kénytelen vagyok ténylegesen nevesíteni a törvény jogszabályhelyét, amely a nyugdíjak alapjául szolgáló átlagkeresetekről rendelkezik. Ez, államtitkár úr, a társadalombiztosítási nyugellátásokról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 20. §-a. Miről is hablatyoltak a médiában? Arról a bruttó átlagkeresetről, amelynek a lehetőségét még '97. július 15-én fogadta el az MSZP-SZDSZ szociálliberális koalíció?

(16.40)

Egyszerűen felfoghatatlan előttem, hogy a hisztériakeltők és a nyugdíjas-társadalmat riogatók egy sima jogtárkezelési szabályt sem ismernek vagy nem akarnak ismerni. Ugyanis, tisztelt államtitkár úr, 2012. év december 31-éig még benne van a hatályos törvényben a nyugdíjak úgymond bruttósítása, de a tavaszi ülésszakon a jelenlegi parlament ezt a lehetőséget 2013. január 1-jétől teljességében kiiktatta a törvényből. Csak emlékeztetőül: ezt a 2013-tól tervezett megadóztatást vagy bruttósítást a Horn-Kuncze-kormány vezette volna be az 1997-ben elfogadott törvényben.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Akik ezt a hisztériát keltik, úgy tesznek, mintha mindent elfelejtettek volna, amit összesen tizenkét év alatt a nyugdíjasok ellen elkövettek.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage