HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Az irányelvtervezettel kapcsolatosan a végleges magyar álláspont kialakítása jelenleg folyamatban van. Zavar leginkább az ön pártjában, frakciójában lehet, nem a kormány álláspontjában. Hiszen ahogy az az ön által említett levélben szerepel, Magyarország alapvetően egyetértett azzal a törekvéssel, hogy a nők jobb reprezentáltsága a vállalkozások vezető testületeiben fontos, arányukat növelni kell.

Ugyanakkor a helyzet megváltoztatása érdekében - az Európai Unió több tagállamához hasonlóan és a korábban ismertetett álláspontunk szerint - nem támogatjuk azt, hogy a nők vezető testületi jelenlétének növelését európai uniós szintű kötelező eszközökkel, általánosságban kvótamódszerrel próbáljuk elérni. Inkább más szabályozási mechanizmusokat, többek között a kampányokat, a közvélemény érzékenyítését, a figyelemfelhívást és a vállalatok önkéntes alapú vállalását tartjuk célravezetőnek.

Tisztelt Képviselő Asszony! Lényegesnek tartom hangsúlyozni, hogy a kvótarendszer bevezetésénél fontosabbnak tartjuk a gyermeket nevelő anyák foglalkoztatási körülményeinek és arányának javítását - ez is európai célkitűzés 2020-ra -, és a kormány mindent megtesz a munka és a családi élet összeegyeztethetősége érdekében. A családbarát munkahelyek megteremtésének össztársadalmi feladatnak kell lennie, és azt nem lehet egyszerűen a munkaadókra áthárítani.

Tekintettel arra, hogy a kvóták ügyében a tagállamok hozzáállása is jelentős mértékben megosztott, Magyarország arra törekszik, hogy a végleges álláspont kialakítása érdekében széles körű konzultációt folytasson az érintettekkel, így a tőzsdén jegyzett vállalatokkal is; erre a közeljövőben sor is kerülhet. Az irányelvtervezet a vállalatok egy igen szűk körét érintené. Jelenleg folyik annak vizsgálata, hogy ez az irányelv pontosan milyen hatással bírna.

Remélem, válaszom megnyugtatta önt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage