HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A módosító indítvány elég egyszerű értelemben próbálja tovább módosítani a törvényt, nevezetesen, hogy a természet védelméért felelős miniszter helyett a természetvédelmi területek kezeléséért felelős szervek lesznek majd azok, amelyek elővásárlási joggal élhetnek egy-egy terület esetén. Ezt a módosító indítványt egyébként korábban, amit most újra módosítanunk kell, már a Fidesz nyújtotta be, és 2011-ben fogadta el a Ház, 2012 márciusától él, tehát nem túl hosszan, mondhatjuk ki, és egy eléggé összetett salátatörvénynek a része volt.

A kérdés az, hogy milyen konkrét ügy van kilátásban, ami miatt ezt a pontot meg kell változtatnia a Háznak. Hogy a továbbiakban a következő kérdést is feltegyem: vajon miért mulasztotta el a kormányzat annak idején, hogy megtegye a szükséges jogalkotási lépéseket, hiszen egy kormányrendelet hiányzik ahhoz, hogy ez az eredeti szövegezés betöltse a funkcióját, illetve melyik az a konkrét felszámoló cég, társaság, amelyik lobbizott a kormánynál, és amelynek az érdekkörében most önök meghozzák ezt a módosító indítványt?

Ezekre a kérdésekre szeretnénk elsősorban választ kapni a tisztelt miniszter úrtól. Ugyanakkor sajnálatunkat kell hogy kifejezzük, hogy a valódi kérdésekkel nem foglalkozik a zárószavazás előtti indítvány, így például a műemlék jellegű, műemléki jelentőségű területek definíciója mi legyen a törvényben, a műemléki környezet definíciója mi legyen a törvényben, hogy a régészeti örökség fogalmát hogyan változtassuk meg úgy, hogy az valóban védje a kulturális örökségünket, a régészeti örökségünket, hogy mi legyen a műemlék pontos fogalma, illetve hogy a régészeti feltárásra jogosult szerveknek a körét ne a kormányzat határozza meg, hanem az legyen törvénybe foglalva.

Azt gondolom, azért kellene ezekkel a kérdésekkel, ezekkel a problémákkal foglalkozni, amit most én itt önöknek felsoroltam, mert igen, megtörténhetett manapság, napjainkban az a szégyenteljes csúfság, hogy itt nem messze a Parlament épületétől, a Hercegprímás utcában, gyakorlatilag a Bazilika tőszomszédságában, egy műemléki jelentőségű területen, egy műemléki környezetben álló, Pollack Mihály által tervezett épületet a földig rombolt a beruházó, és ezt a hatóságok tűrték, sőt megengedték.

(17.30)

Ezért kérjük a kulturális örökség védelméről szóló törvényt olyaténképpen módosítani, hogy ez soha-soha ne történhessen meg még egyszer. Ezzel szemben önök csak a nagybefektetőknek, az oligarcháknak kedveznek. E törvényjavaslat módosítása sem szól semmi másról, csak erről. Tiltakozunk ez ellen, nem tudjuk elfogadni, és érdemi válaszokat szeretnék kapni azokra a kérdésekre, amelyeket az előbb feltettem, tisztelt miniszter úr.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage