BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Érdekes módon hallgattam Göndör képviselőtársam szavait és mondatait. Én nem tudom, hogy miért kell attól tartani, hogy ha valaki közpénzt kap, annak a sorsát ellenőrizheti a kormány. (Göndör István: Itt már szó sincs közpénzről.) Ez teljesen természetes dolog, az együttműködés kormánya az Állami Számvevőszéknél is komoly feladatokat bízott az ellenőrző szervre, lényeges jogosítványokat adott ahhoz, hogy a közpénzek átláthatók és áttekinthetőek legyenek. Amennyiben pedig úgy gondolja a kormány, hogy ott, ahol tulajdona van, ott, ahol gazdasági érdeke van, és közpénz van jelen, úgy gondolom, fontos, hogy a kormány maga is ellenőrizhessen.

A kormányzati ellenőrzést a Kehi, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal láthatja el. Tehát jelen módosító javaslat célja pontosan az, hogy az állami pénzügyekkel való gazdálkodás fegyelmét megszilárdítsa és segítse, az állam gazdasági érdekeinek érvényre juttatását biztosítsa. Még egyszer mondom: az állami gazdasági érdekeinek érvényre juttatását szolgálja.

Számos állami szervezet olyan jelentős támogatási forrással bír, amely indokolja a hatékonyabb forrás- és adattartalom-ellenőrzést együtt és egyáltalán. A kormányzati ellenőrzési szervek erősebb jogosítvánnyal lesznek felruházva annak érdekében, hogy a szankcionálás is hatékonyabb legyen. Valaki biztos fél ezektől a lehetőségektől és a szankcionálás lehetőségétől, de úgy gondolom, hogy nekünk itt a köz érdekét és az állam érdekét kell képviselni. A módosító javaslat új rendelkezése lehetővé teszik, hogy a kormányzati ellenőrzési szerv közvetlen jogi érdek fennállásának igazolása nélkül is keresetben kezdeményezze az általa megismert szerződések esetén a semmisség megállapítását, ne legyen bonyolult ez a procedúra. Úgy gondolom, fontos törvényjavaslat áll most a tisztelt Ház előtt, amely a pénzügyek átláthatóságát, ellenőrzését célozza.

Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a törvénymódosító javaslat elfogadását, mert Magyarországnak és a magyar állampolgároknak minden fillérével, minden közpénzével el kell tudni számolni, és a közérdek a közpénznél nagyon fontos. Ebben legyenek partnerek!

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage