DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az MSZP-vel ellentétben magunk a legitim célokat és irányvonalat támogatni tudjuk. Tudjuk, hogy fenntarthatatlan az a helyzet, ami a magyar közoktatásban az elmúlt húsz évben kialakult: a család pénztárcája vagy az önkormányzat pénztárcája határozza meg szinte kizárólag azt, hogy egy gyerekből mi lesz, ha felnő. Látjuk azt, hogy ezekkel az óriási különbségekkel, amelyek a társadalomban kialakultak, az oktatási rendszer nemhogy nem tud mit kezdeni, nemhogy nem tudja csökkenteni őket, hanem konzerválja, sőt sok esetben még növeli is azokat.

Ezért elismerjük azt, hogy beavatkozásra van szükség, és az egyik ilyen beavatkozási mód lehet az állami szerepvállalás növelése a közoktatásban, ami kiegyenlítheti, közelebb hozhatja egymáshoz a különböző iskolák színvonalát. Azonban az a megvalósítási mód, amit önök választottak, teljességgel elfogadhatatlan. Egyrészt úgy gondoljuk, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik, tehát különbségtétel nélkül az összes helyi közösségnek, az összes önkormányzatnak a fenntartási jogát elveszik. Az alapvető döntésekbe innentől kezdve az önkormányzatok nem szólhatnak bele, legyen az ötszáz fős település vagy húszezer fős település.

Úgy gondoljuk, érdemesebb lett volna felmérni azt, hogy mely önkormányzatok azok, amelyek rászolgáltak arra a bizalomra, hogy a továbbiakban is, a későbbiekben is fenntarthassák az intézményüket, és azoknak megtartani ezt a lehetőséget, és ha az a cél, hogy a kistelepüléseken tovább működjön az iskola, akkor a kistelepüléseket kellett volna kizárólag segíteni. Azonban nem látjuk azt, hogy ez a segítség megvalósulna, és valóban biztosítani tudnák a későbbiekben azt, hogy akár a kistelepüléseken, akár egyébként a nagyobb városokban a színvonalasabb oktatás a későbbiekben is fennmaradjon.

És itt beszélni kell egyrészt az időről, az idő rövidségéről, hogy mindössze alig húsz munkanap van hátra ebből az évből, és ez alatt kell az önkormányzatoknak ezt a hatalmas munkát - például a leltárkészítést és az átadás-átvétellel kapcsolatos összes feladatot - lebonyolítaniuk, a központtal megállapodniuk. Ez elképesztően kevés idő ahhoz képest, ha azt vesszük, hogy a köznevelési törvényt már egy évvel ezelőtt elfogadta az Országgyűlés, tehát a minisztérium, a kormány egy év alatt alkotta meg azt a szabályozást és nyújtotta be az Országgyűlés elé, aminek a végrehajtását húsz munkanap alatt várják el az önkormányzatoktól. Ez egy méltatlan helyzet, az önkormányzatok megalázása.

Szólni kell arról is, hogy a Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár úr által a kormány elé terjesztett dokumentumból kiderül, hogy sem a személyi, sem az anyagi feltételek nem állnak rendelkezésre ahhoz, hogy ez az átadás-átvétel zavartanul zajlódjon le január 1-jéig, ez pedig teljességgel elfogadhatatlan. Tanév közben játszanak a gyerekek és a szülők, pedagógusok munkájával, és nem tudják biztosítani ennek a zavartalan lefolyását.

Másrészről azt sem látjuk biztosítottnak, hogy fennmaradnak ezek a kistelepülési iskolák a későbbiekben, hiszen Marekné Pintér Aranka, a KIK megbízott elnöke arról számolt be nekünk a bizottsági ülésen, hogy 170 milliárd forint hiányzik a közoktatás jövő évi költségvetéséből, ez pedig azt vetíti előre, hogy sajnos iskolabezárásokra, összevonásokra, pedagóguselbocsátásokra lehet számítani a jövő évben, ami teljességgel elfogadhatatlan. Ez a törvényjavaslat méltatlan az önkormányzatokhoz, méltatlan az önkormányzatok eddigi munkájához és méltatlan a pedagógusok, szülők és gyerekek tanulásához és tanításához.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage