DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! A törvényjavaslat célja az Európai Unió és tagállami, valamint a Moldovai Köztársaság között a közös légtér létrehozásáról szóló, 2012 júniusában aláírt megállapodás kihirdetése. A megállapodás biztosítja az Európai Unió és Moldova közötti légi fuvarozási piac fokozatos megnyitását, javítja az európai légitársaságok versenyképességét. Jelenleg magyar légitársaság - mint sajnos ismert - nem üzemeltet légi járatot a Moldovai Köztársaságba, ezzel együtt az európai uniós egyezmény nagyobb szabadságot biztosíthat a hatályos kétoldalú megállapodáshoz képest az esetleges jövőbeni üzemeltetésre.

A megállapodásban rögzített feltétel, hogy a moldovai lajstromban levő elavult szovjet légi járműveket fokozatosan kivonják a forgalomból. A dokumentum tehát hozzájárul a repülésbiztonság nemzetközi szintjének javításához is.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök előtt levő törvényjavaslat célja a megállapodás törvénnyel történő kihirdetése. Az elmondottak alapján kérem, hogy a törvényjavaslatot megtárgyalni és elfogadni szíveskedjenek.

Köszönöm, elnök úr, a lehetőséget. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage