GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Babák képviselőtársam biztos visszaemlékszik 2008-ra, amikor leminősítések zajlottak, vagy legalábbis kilátásba voltak helyezve, és azt kiabálták a Fidesz padsorain belül, hogy mondjon le a kormány, új, idő előtti választások. Most mi van? A BB kategória, tudjuk, nem a pezsgőmárkát jelenti, most valami egészen mást, egész más üzenetértéke van.

El kellene gondolkodni azon, hogy közel harminc hónap időszaka alatt közel harminc új adónem kivetésére került sor; most a közműadó, ugye. Nem, dehogy lesz áthárítva, úgy, ahogy a többi, ez sem lesz áthárítva, eddig sem volt semmi áthárítva az emberekre. Azon kellene elgondolkodni, hogy miközben kiabál, akár menet közben, a beszédek közepette, akár a kétperces megszólalása kapcsán, aközben azon kellene elgondolkodni, hogy mit csináltak az elmúlt két és fél esztendőben. Egy csuklómozdulattal nyúltak le 3000 milliárd forint magán-nyugdíjpénztári megtakarítást az emberektől, amivel majd egyszer el kell számolni. (Babák Mihály: Megint hazudsz. Tudod nagyon jól, hazudsz.) Nemcsak a lelkiismeretükkel, egyébként is el kell számolni, mert ez nem más, a "fejekhez tett fegyver", az elkobzás magasiskolája, amit műveltek, képviselőtársam.

Azt is hozzá kell tennem, ha már Szatmáry Kristóf államtitkár úr szólt itt arról, hogy az önkormányzatok tekintetében a konszolidáció milyen fontos, és párhuzamba hozta a devizahitelesek végtörlesztésével, akkor szeretném a figyelmébe ajánlani a végtörlesztések kapcsán azt is, hogy ugye, azt is tudja, hogy kinek kedveztek ezzel kiváltképpen - kiváltképp a tehetősöknek. Mondjuk itt, a Parlament falai között is vannak olyanok minden ismeret szerint, a média hírforrásai alapján is, akik ezen visszafizetések kapcsán 10-15 millió forintos megtakarításokat eszközöltek. Én nem gondolom, hogy ezt a célt kellene szolgálnia a magyar parlamentnek.

Köszönöm szépen, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage