DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Hát valóban gyermeteg vita volt, ebben egyetértek Z. Kárpát Dániel képviselő úrral, hiszen mindenről szó volt, csak a törvényjavaslatról nem. Nagyon-nagyon messzire elkalandoztak a szocialista képviselőtársak hetet-havat összehordva, csak éppen arról nem volt szó, hogy mi van ebben a törvényjavaslatban.

Jobbikos képviselőtársamnak azért a figyelmébe szeretném ajánlani, hogy én nem tekinteném megszorításnak azt, hogy az önkormányzatok a stabilitási törvény kapcsán kapnak egy laufot, kapnak egy lehetőséget arra, hogy a likviditási helyzetüket, problémájukat könnyebben meg tudják oldani, mint a jelenlegi szabályok szerint. Én ezt nem megszorításnak nevezném, hanem inkább helyzetbe hozásnak vagy lehetőséghez való hozzájutásnak.

Az pedig, hogy az önkormányzatok most is bocsátanak ki kötvényt, eléggé nehezen értelmezhető, képviselő úr. Megmondom, miért: azért, mert ahhoz, hogy egy önkormányzat kötvényt tudjon kibocsátani - az egyébként nagyon szép és helyes dolog, ha így gondolja -, olyasvalaki is kell, aki le is jegyzi ezeket a kötvényeket. Én pedig nem arról hallok mostanában, hogy pénzintézetek sorba állnának, hogy önkormányzati kötvényeket vagy bármilyen más adósságot keletkeztető értékpapírt vagy hitelviszonyt finanszírozzanak. Én inkább arról hallok és arról tudok, hogy nem hajlandó vagy kevésbé hajlandó a Magyarországon működő pénzintézeti rendszer finanszírozni az önkormányzatokat. Ez tehát csak egyfajta riogatás. De ha képviselő úr tud mondani egy konkrét példát, hogy november 26-án - lassan már 27-én - önkormányzat kötvényt bocsátott ki és azt a pénzintézet lejegyezte, akkor én nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy melyik ez az önkormányzat, és ha mégis így van, akkor ebben a kérdésben nyilván önnek van igaza. De még egyszer mondom, én ennek sajnos az ellenkezőjét hallom, és nem a forrásbevonásról hallani mostanában. Tehát e vonatkozásban egyfajta pufogtatása történik a szavaknak, ha ezt nem tudja igazolni, képviselő úr.

Köszönöm szépen, hogy szólhattam, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage