GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Valóban kétpercesekkel beszélünk, de hogy Dancsó képviselő úrnak igaza legyen, tényleg a törvényjavaslatról. Az arányos közteherviselést képviselő úr többször mondta, számomra ez úgy arányos, mint önöknek a személyi jövedelemadó-rendszer, hogy egy igaz, hogy mindenki 16 százalékot fizet, csak vannak, akik ebből nyernek, vannak, akik pedig vesztenek.

Ugyanez igaz a közműadóra is. Gondolják végig, azok a kisszolgáltatók, akik aprófalvakban, hosszú vezeték mellett, kisszámú fogyasztót látnak el, számukra nincs kiút. Ők nem rendelkeznek akkora nyereséggel, hogy egyszerűen ki tudnák fizetni erre az egy fogyasztóra jutó, aránytalanul hosszú vezetékre jutó új adót. Tehát mi lesz? Vagy levágják a település végénél, vagy bedobják a törülközőt.

Ebben az esetben lesz igaz a törvényjavaslatnak az 1. §-a, hogy alapvető közszolgáltatásoknál átveheti a kormány, de jelentem, képviselő úr, és hiszem, hogy ön ugyanúgy tudja, mint ahogy én, hogy attól, hogy más tulajdonos lesz, attól még nem lesz semmi körülmények között ez gazdaságos, tehát a vesztesége nem tűnik el. És miközben azt szeretnénk, hogy az aprófalvakban is egyre jobb minőségű infrastruktúra legyen, eközben nem fogják tudni megoldani a víz-, a villany-, a kábeltévé- vagy a vezetékes internetszolgáltatást. Hiába van a kedvezményezett mérték ez utóbbi esetben a hírközlésre, mert még ezt sem fogják tudni kifizetni, mert ez ott mind-mind külön vezeték. Tehát még az az esély sincs meg, hogy esetleg azt mondani, hogy a vezetékeket össze lehet számítani és a terheket megosztani.

Tehát azt kérem, képviselő úr, ha már egyszer ön azt mondta, hogy a gyakorlat kikényszerítette ezt a kétparagrafusos változást, én azt mondom, hogy mivel ott sem volt semminemű hatástanulmány, legalább a mostani vita alapján, habár már nincs esélyünk, mert módosító indítványt is legfeljebb 5 óráig lehetett benyújtani, tehát csak legfeljebb még ma éjszaka a költségvetési bizottság tehetne valamit annak érdekében, hogy ez a rendszer valóban arányos legyen, azonos terhet jelentsen a hatalmas multiknak és a kicsiknek egyaránt.

Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage