DR. KISS SÁNDOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Én ezen a bizottsági ülésen ott voltam, ahonnan Babák képviselőtársam hiányolta az ellenzéki bizottsági tagokat. Meg kell önöket nyugtatnom, hogy semmit nem vesztettek az ellenzéki bizottsági tagok, mert a kormány előterjesztője nem mondott semmit. Az én módosító javaslatomra, amikor megkérdeztem, hogy miért nem támogatta, akkor azt mondta, hogy ott van az indoklásban, valami ilyesmit mondott, tehát egyszerűen nem indokoltak meg semmit, nem indokolták meg, hogy a beadott módosító javaslatokat miért nem támogatják.

(23.00)

Én meg szerettem volna tudni, hogy az 1. §-ban miről is van szó. Azt elolvastam, hogy az állam nevében, mint tulajdonos, eljárhat az állami zrt., azért, hogy követelést vásárolhat. De követelést mikor szoktak vásárolni? A követelést mikor szokták eladni? Akkor adnak el követelést, amikor azt nem tudják behajtani, és azt nem tudjuk, hogy milyen követelést akar vásárolni az állam. Itt hallottam, hogy állítólag majd a kapcsolt energiaszolgáltatók behajthatatlan követeléseit akarja megvásárolni. Bennem felvetődött az a gondolat, hogy netalán a közműszolgáltatók lakossággal szembeni követelését akarja megvásárolni. Nem tudjuk. Tehát egyáltalán, nemhogy még a törvényjavaslatban vagy az indokolásban nincs ez leírva, de még a bizottsági ülésen a kormány előterjesztője sem adott erre választ. Egyszerűen nem tudjuk, hogy miről van szó.

Itt többször hallottuk azt, hogy kapkodó a törvényalkotás, de nemcsak hogy kapkodó, egyszerűen az, hogy kontrollálatlan közpénzköltésre ad az előterjesztés lehetőséget, ezt elfogadhatatlannak tartjuk. Még egyszer mondom: szeretném, ha az államtitkár úr megmagyarázná, ha már a bizottsági ülésen nem került erre sor, miért nem támogatta ezeket a módosító javaslatokat, amelyek közül még a szocialista Varga Zoltánét is kimondottan elfogadhatatónak tartom.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage