SZABÓ VILMOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Az 5. és 7. ajánlási pontokhoz szeretnék szólni. Azt gondolom, már az általános vitában is elmondtam, hogy üdvözlendő, hogy az átláthatóság és a jogszerűség biztosítása vezette a kormányzatot, hogy hozzányúljon a Bethlen Gábor Alapról szóló törvényhez, és hát a kifogásunk, a kifogásom, a saját frakcióm álláspontját tükröző álláspontok kifejtésénél is elmondtuk, hogy bizony nem igazán sikerült ennek a kérdésnek a tartalmához, a lényegéhez hozzányúlni. De hogy bizonyos elemeiben még inkább vissza is lépjenek, ez azért - hogy úgy mondjam - meglehetősen elcsodálkoztatja az embert. Hiszen annál a pontnál, ahol a kollégium tagját és elnökét indoklás nélkül bármikor föl lehet menteni, azt hiszem, mindent szolgál, csak nem a jogszerűséget és az ellenőrizhetőséget. Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy az erre irányuló módosító javaslatot nem kívánja a kormányzat támogatni, hiszen azt hiszem, ez nagyon fontos és lényeges lépés lenne.

A másik kérdés, ami a beszámolási kötelezettségről szól - itt Szili Katalin képviselőtársam már szintén szólt erről -, meg kell említsem, hogy a bizottságban az a megállapítás volt, hogy a kormányzat nem tudta teljesíteni a törvényben előírt kötelezettségét, nem sikerült határidőre a kormány elé terjeszteni, ebből következően a parlament elé sem, és ez hónapokig tartó csúszást idézett elő. Ennek a helyzetnek az orvoslására a benyújtott módosítót az államtitkár asszony azzal próbálta - hogy is mondjam - korrigálni vagy leállítani, és én ebben partner voltam, hogy úgyis készül a törvény módosítása, várjuk meg, a kormányzat is látja, hogy ehhez hozzá kell nyúlni. Nos, hát ehhez képest a kormányzatnak történő beszámolás időpontját módosították, azt azonban kivették, ami eddig szerepelt, hogy legyen egy határidő, ami a parlamenti beszámolást is meghatározza.

(23.20)

Azt gondolom, megint vissza kell térni, ha átláthatóság, jogszerűség, ellenőrizhetőség vezette a módosítást, akkor nem kivenni kell a határidőt, hanem meg kell határozni, ha éppenséggel az nem felelt meg, akkor egy másik időpontot kell a helyébe tenni. Ehelyett azonban azt mondani, hogy ez ne szerepeljen vagy ne legyen határidőhöz kötve, azt hiszem, nem szolgálja azt a célt, amit a kormányzat is követett. Mint ahogy egészében minden bizonnyal újra szembe kell majd néznie a kormányzatnak a következő hónapok vagy következő év tapasztalataival. Azt már csak remélni tudom, bár bízni nem feltétlenül bízom benne, hogy legközelebb érdemben is hozzá fognak nyúlni, hiszen az érintettek, a határon túli magyar világ hasonlóképpen érzi ennek az alapnak a működési bizonytalanságait, nehézségeit, sok esetben a működésképtelenségét.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage