DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Bő hónappal ezelőtt az Országgyűlés elfogadta azt az LMP-s indítványt, hogy a polgári törvénykönyv általános vitájára a Házszabálytól eltérve két részben kerüljön sor. Akkor ezt azért javasoltuk, mert mindannyian tudjuk azt, hogy a polgári törvénykönyv a szerencsésebb országokban akár évszázadokra is meghatározza az emberek alapvető személyi és vagyoni viszonyait; van annyira összetett, és érinti annyira súlyosan az emberek mindennapjait, hogy lehetetlenség arról egyvégtében úgy tárgyalni, hogy egyszerre beszélünk a családjogról, egyszerre beszélünk a szerződések jogáról. Ehhez képest eltelt egy hónap. Azt látjuk, hogy itt önök nagyjából a Házon belüli konfliktusaikkal voltak elfoglalva, majd visszajön részletes vitára az új polgári törvénykönyv, visszajön az új polgári törvénykönyv, és ennek a részletes vitáját beleszorítják egy időkeretbe úgy, hogy hétfő este gyakorlatilag a nyilvánosság kizárásával kerül erre sor.

Tisztelt Országgyűlés! Teljesen világosan látható, hogy akkor, amikor egyszerre beszélünk a gyámságról, és mondjuk, a franchise-szerződésekről, egyszerre beszélünk ingatlan-nyilvántartásról és személyhez fűződő jogokról, ebből egy értelmetlen kakofónia lesz. Ha önök egy picit is komolyan vennék a parlamentarizmus intézményeit, akkor nem hoznák ilyen méltatlan helyzetbe az Országgyűlést, nem fokoznák le ennyire a részletes vitát. Arról van szó, hogy például az LMP frakciójának lesz 30 perce arra, hogy több száz módosító javaslatról kifejtse az álláspontját. Ne örüljenek ennek, fideszes képviselőtársaim, mert képviselőkre lebontva önök sem járnak jobban! Én azt várnám, hogy például a fideszes képviselők is érvelnek azzal kapcsolatban, hogy mondjuk, mit gondolnak arról, hogy ha a mezőgazdasági termékértékesítési szerződéseknél valakinek az időjárás miatt odavész a termése, van-e lehetősége arra, hogy kibújjon a szerződéskötési kötelezettség alól. Mit gondolnak például önök, fideszes, KDNP-s képviselők arról, hogy az új polgári törvénykönyv tervezete megszünteti, illetve nem teremti meg a felelősségét azoknak a gyártóknak, azoknak a multinacionális cégeknek, amelyek olyan károkat okoznak az emberi egészségben több generációra előre, hogy egyelőre előre nem is tudjuk pontosan meghatározni ennek a nagyságrendjét?

Mi olyan javaslatokról szeretnénk vitatkozni a polgári törvénykönyv részletes vitájában, ami több évtizedre előre meghatározza azt, hogy például a termékfelelősségnél, például egy vörösiszap-tározó üzemeltetésénél a különböző nagy cégek milyen felelősséggel tartoznak az emberek, a fogyasztók és a jövő generációk előtt. Önök ezt a vitát (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) akarják ilyen módon nevetségessé tenni.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage