DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A frakciónk támogatja Schiffer András képviselő úr, frakcióvezető úr kezdeményezését, annál is inkább, mert úgy gondoljuk, és ezt talán fideszes képviselőtársaim sem vitatják, hogy a polgári törvénykönyv az egyik legnagyobb jelentőségű kódex a magyar jogrendszerben, éppen ezért úgy gondoljuk, megtárgyalását méltó módon kellene folytatni. Az, hogy az általános vita valóban több részletben folyt, azt gondolom, ez még nem engedi kipipálni a részletes vitát. Az, hogy a részletes vitát több, egyébként nagy jelentőségű törvényjavaslathoz hasonlóan megint elrejtik, és valamikor éjszaka kívánják tárgyalni, a mi meglátásunk szerint ez elfogadhatatlan.

Mondanám fideszes képviselőtársamnak, Balla képviselő úrnak, hogy azt gondolom, nem attól kellene függővé tenni azt, hogy Magyarországon az egyik legjelentősebb kódex tárgyalása mikorra esik, hogy Schiffer frakcióvezető úr elmegy-e a házbizottság ülésére vagy nem megy el. Attól még a javaslat, azt gondolom, nem komolytalan. Számon lehet kérni a képviselő urat a tekintetben, hogy miért nem volt ott, de attól ezt a javaslatot még érdemben érdemes lenne megtárgyalni és megvitatni.

Sajnálom azt, hogy a képviselő úr egy szót nem ejtett arról, hogy a részletes vitánál miért nem tartja szükségesnek azt, hogy érdemben és hosszan tudja a Ház megtárgyalni. Én azt gondolom, ha módosító javaslatokról vitatkozik a Ház egy ilyen kódex esetében, akkor ott is méltó módon kell ezt megtenni, és a képviselőknek valóban lehetőséget kell arra adni, hogy érdemben minden módosító javaslattal foglalkozni tudjanak.

A bizottsági vita nem váltja ki a plenáris vitát. Tudom, hogy önök terveznek egy olyan módosítást, hogy részletes vita a plenáris ülésen ne is legyen, csak bizottságokban, de egyelőre még ezt a módosító javaslatot nemhogy nem fogadtuk el, de be sem nyújtották. Úgyhogy azt támogatnám, illetve azt kérném önöktől, hogy támogassák ezt a javaslatot.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage