DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány számára valóban kiemelt fontosságú a megújuló energiaforrások elterjedésének ösztönzése. Az Országgyűlés által 2011-ben elfogadott nemzeti energiastratégia elemeinek végrehajtása érdekében folyamatban van a távhőszolgáltatás versenyképességének biztosítására, hatékonyságának fejlesztésére és a megújuló energiaforrások bevonására irányuló távhőfejlesztési cselekvési terv kimunkálása.

A kormány rezsiköltségek kezelésére vonatkozó elvárásával összhangban 2011 áprilisában a korábban önkormányzati hatáskörbe tartozó távhőár-megállapítást valóban központi hatósági jogkörbe vonta. Ezzel együtt az Országgyűlés döntött arról, hogy 2011. március 31-ei árszinten befagyasztjuk ezeket az árakat.

A kormány 2011. június 1-jével megszüntette a villamos energiát hővel kapcsoltan termelők számára rendelkezésre álló pazarló villamosenergia-oldali támogatást, új hőoldali kompenzációs rendszerrel váltottuk fel, amely országos szinten mintegy 42 milliárd forint nagyságban nyújt kiegészítő bevételt a távhőszolgáltatók számára.

A 2011. október 1-jével bevezetett új távhőár-szabályozás értelmében az árelőkészítő Magyar Energia Hivatal az engedélyesek adatszolgáltatása alapján minden év augusztus 31-éig tesz javaslatot a következő távhőár-szabályozási időszakban - tehát távhőár-megállapítási időszaktól távhőár-megállapítási időszakig, fűtési időszaktól fűtési időszakig - a termelői hőárakra, valamint a távhő-szolgáltatói támogatásokra.

(14.50)

Az érintett engedélyesek, amennyiben szükségesnek látják, részletes egyedi költség-felülvizsgálatot kezdeményezhetnek a hivatalnál.

A folyamatosan emelkedő világpiaci energiaárak mellett is a kormány számára fontos annak biztosítása, hogy az energiaköltségek ne okozzanak megfizethetetlen terhet a fogyasztók számára. Ezt a célt valósította meg az energetikai szabályozás területén a rezsiköltségek kezelésére irányuló kormányzati elvárás, amelynek köszönhetően a 2011-ben befagyasztott végfogyasztói távhőárak csak egy alkalommal, 2012. január 1-jével, méghozzá infláció alatti szinten, inflációt el nem érő szinten változtak.

Az ön által épp említett, már megépült biogáz és biomassza alapú hőtermelők kiskapacitásúak, a miskolci távhőárakat érdemben nem befolyásolják. A térség harmadik, Mályi határában megvalósuló, megújuló hőtermelő létesítési projektje befejezés előtt áll. Amennyiben az erőmű létesítése befejeződik, és az engedélyes kezdeményezni fogja az egyedi hőár megállapítását, az Energia Hivatal részletesen meg fogja vizsgálni a miskolci hőtermelés indokolt költségeit, és javaslatot fog tenni a szabályozás módosítására.

Ennek megfelelően kérem a képviselő urat, hogy válaszomat azzal fogadja el, hogy amint a beruházás, a fejlesztés befejeződik, úgy indokolt esetben és kérelem esetén az indokolt költségeket és ezzel összefüggésben az árakat a hivatal felül fogja vizsgálni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage