LUKÁCS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Nem véletlenül vártam három hetet, hogy önnek személyesen tehessen fel ezt a kérdést, ugyanis a kérdésben tájékoztatni is szeretném. Tájékoztatni szeretném arról, hogy az ön környezetében olyan visszaélésgyanús ügyek vannak, amelyekről ön nyilván nem tud, mert ha tudna, akkor - ismerve önt - ezek nyilván nem történhetnének meg.

(15.20)

Történt ugyanis, hogy egy magát Századvég Csoportnak nevező gazdasági érdekcsoport olyan keretszerződéseket kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, amely szerint ennek a bizonyos Századvégnek összesen 3,1 milliárd forintot fizethetnek ki különböző jogcímeken. Olyan jogcímeken például, mint szakpolitikai tanulmányok, sajtófigyelés és elemzés, szerkezeti és fejlesztési stratégiák kidolgozása, projektmenedzsment - jelentsen ez bármit. A probléma ezzel az, hogy ezek teljesen átláthatatlanul és titokban készülnek, mert képzelje el, miniszterelnök úr, az ön tudta nélkül ezeket a projekteket, ezeket a tanulmányokat titokban tartják, és nem engednek betekintést abba semmifajta képviselőnek, sem országgyűlési képviselőnek, sem pedig különböző szervezeteknek. Ön egyébként, mint az átláthatóság élharcosa, nyilván ezt nem tudja, mert ha tudná, akkor megtiltotta volna, és maga hozta volna nyilvánosságra ezeket az anyagokat.

Szóval azt gondolom, hogy szeretném tudni öntől, tudott-e ezekről az ügyekről, és hajlandó-e ezeket az ügyeket felülvizsgálni, és hajlandó-e arra, hogy esetleg felmondja ezeket a szerződéseket. Vagy legalább arra hajlandó-e, hogy utasítsa a megfelelő személyeket arra, hogy ezeket a tanulmányokat, amik elkészültek - vagy nem készültek el, még ezt sem tudhatjuk -, hozzák nyilvánosságra, hogy legalább a nyilvánosság betekinthessen azokba, és tudja, hogy ezt a pénzt mire fizették ki.

Köszönöm szépen a megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage