DR. STEINER PÁL (MSZP): Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tegnap a Kossuth téren több tízezres tömeg adott határozott és elutasító választ az itt, a parlament elmúlt hétfői plenáris ülésén elhangzott, kérdésnek álcázott náci provokációra.

De milyen válasz hangzott el a kérdés címzettjétől, Németh Zsolt államtitkár úrtól? A sunyi, a magyar kormány tagjainak, továbbá az Országgyűlés képviselőinek zsidó származását firtató kérdésre, amely tartalmát illetve nem kevesebbet javasolt, mint magyar állampolgárok listázását zsidó származásuk szerint, az államtitkár úr lagymatagon, elhaló hangon mindösszesen annyit válaszolt, hogy ilyen kutatást ő nem támogat, ugyanis az nem befolyásolja a térségben kialakult konfliktust.

Miniszterelnök Úr! Ön vélhetően azért javasolta Németh Zsolt képviselő urat a Külügyminisztérium államtitkárának, mert úgy gondolta, hogy szakmailag felkészült, a helyzetfelmérő, -értékelő képessége gyors és kiváló; határozott és elkötelezett vezető. Lássa be, tévedett! Az államtitkár úr felkészületlen, hanyag válaszában nem utasította el az egész magyar társadalmat felháborító náci provokációt, és nem tiltakozott.

(15.50)

Gyáva és negligens magatartásával részese lett a provokációnak. Államtitkár úr nem tud különbséget tenni a felmérés, a listázás és a kutatás között.

És ön, miniszterelnök úr? Ha igen, egyet tehet: azonnali hatállyal kezdeményezi a köztársasági elnök úrnál Németh Zsolt menesztését, mivel az államtitkár úr alkalmatlan e poszt betöltésére. (Moraj a kormánypártok soraiban.)

Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage