ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Steiner Képviselőtársam! Németh Zsolt államtitkár úrral kapcsolatos kritikáját visszautasítom, a kérését nem fogadom el. Az államtitkár urat régről ismerem, nemcsak az itt elmondott válasza, hanem egész politikai pályafutása mindig is a kisebbségek, az elnyomottak és a megkülönböztetést elszenvedők melletti kiállás jegyében telt el. (Taps a kormánypártok soraiban.) Becsületesebb embert erre a munkára aligha találhatunk.

Egyúttal, képviselő úr, kérem, engedje meg, hogy megköszönjem Rogán Antal képviselőtársamnak, hogy megfelelő súllyal, barátsággal és emberséggel képviselte a kormányzó pártokat a tegnapi tömegrendezvényen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ami a konkrét ügyet illeti, tisztelt képviselő úr, a múlt héten, önnek igaza van, olyan mondatok hangzottak el az Országház épületében, amelyek nem méltóak Magyarországhoz. Egy képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy készítsen listákat. Ezt a felszólítást a kormány nevében visszautasítottam. Szeretném, ha tudná, hogy ameddig én ezen a helyen állok, addig Magyarországon senkit sem érhet semmilyen bántódás vagy megkülönböztetés hite, meggyőződése vagy származása miatt. Szeretném világossá tenni az ön számára is és önnel együtt minden honfitársam számára, hogy mi, magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat. A magyar nemzet olyan nemzet, amely megszenvedte a diktatúrákat. Nem fogom hagyni, nem fogjuk hagyni, hogy bárki, bármely politikai irányzat, gazdasági erő vagy éppen külföldi hatalom ismét eltérítse Magyarországot demokratikus meggyőződésétől, a szabadság szeretetétől vagy az emberi méltóság feltétlen tiszteletétől. Ezért erről a helyről is az emberi méltóság melletti egységre szólítom fel Magyarország polgárait.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Schiffer András tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage