DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mint olyannyiszor, most is szeretném visszautasítani azt, amikor a hazai kis- és középvállalkozásokat, valamint a Magyarországon tevékenykedő multinacionális nagyvállalatokat próbálják egymással szembeállítani. Nem az a kérdés, hogy ezeket szembeállítjuk, és egymás ellen kijátsszuk, sokkal inkább az a kérdés, hogy miként kapcsoljuk össze az itt letelepedett, modern technológiát megvalósító nagyvállalatokat, néha külföldi tulajdonú nagyvállalatokat a kis- és középvállalkozásokkal, amelyek az esetek többségében hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások. Tehát ezt a szembeállítást én mindig mesterségesnek tartom, és nem vezet sehová. Az az igazi kérdés, hogy miként tudjuk összekapcsolni és nem összekapcsolni őket, és nem véletlen egyébként - kérdezte, milyen szempontok játszanak szerepet abban -, hogy mely vállalatok kerülnek be abba a körbe, amellyel a kormány stratégiai megállapodást köt, nem véletlen, hogy olyan vállalkozások vannak itt, amelyek jelentős beszállítói tevékenységet és beszállítókat is alkalmaznak.

A kiválasztás szempontjaiból hadd említsek kettőt: az egyik maga a beruházás nagysága, milyen beruházást valósítottak meg Magyarországon, és terveznek-e a jövőben még továbbra is beruházást. Tehát azokkal a vállalatokkal köt megállapodást a magyar kormány, amelyek hosszú ideig, tartósan Magyarországon szeretnének működni. A másik pedig egy nagyon fontos szempont, hogy milyen ágazat. Az ágazat itt igazából az, hogy mennyire a termelő szektorhoz kapcsolódik a vállalkozás. Nézze meg azt a listát, amely már az idáig megkötött megállapodásoknál látható, javarészt a termelő szektorban lévő vállalatok.

És egy apró kiegészítés: említette a Hankookot, nézze meg, menjen el Dunaújvárosba, hogy milyen a Hankook és egyébként a Dunaújvárosi Főiskola együttműködése, mennyit költ a vállalat szakképzésre, hogyan segíti azt elő, hogy ahhoz a tipikus, sajátos ágazathoz való szakképzés jöjjön létre abban az övezetben.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage