ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Képviselő Úr! Talán egy levelet is írtam önnek, amelyben tájékoztattam arról, hogy az ön javaslata alapján - igaz, némileg átalakítva, de mégiscsak - létre fog jönni ez a vitanap, amiről most ön itt a hozzászólásában beszélt.

A tanulsága ennek a vitanapnak - amelyen egyébként a kormány négy minisztériumának képviselője részt vett, és az a miniszter, aki személyesen felelős ezért a kérdéskörért, szintén részt vett, tehát úgy érzem, hogy a kormány megfelelő súllyal képviseltette magát. Szóval, a helyzet úgy áll, hogy ezeknek a vitanapoknak a kultúrája ebben a pillanatban még töredékesnek látszik - tehát egy dolog az, hogy megtörténik a vitanap, de nem tudjuk, hogy mi végre. Tehát azt gondolom, hogy a vitanapról a parlamentnek magának vagy az éppen illetékes bizottságnak egy összegzést kellene készítenie, aztán vagy parlamenti határozatot alkotni belőle, vagy valamilyen munkadokumentumot létrehozni. Ezt én nem tudom elvégezni a parlamenti képviselők helyett; önöknek javaslom, hogy ezt gondolják át és fontolják meg.

Amit mi teszünk minden vitanap esetében, ez a mostani cigány integrációról szóló vitanapra is igaz, és a nemrégen véget ért, közműcégekkel kapcsolatos vitanapra is igaz: a kormány ezekről készíttet saját magának egy összefoglalót; megnézzük, hogy voltak-e javaslatok kormányzati intézkedésekre; azokat megnézzük, hogy melyekkel értünk egyet és melyekkel nem; amelyekkel nem, azokról kicsit még vitatkozunk, hátha van közte olyan, amit be tudunk fogadni, és utána ezekből kormányzati akciótervek lesznek.

Tehát úgy látom, hogy a vitanap és a kormányzati politika közötti kapcsolatrendszer ki van építve, működik, de szerintem még itt a parlamenten belül egy lépés hiányzik ahhoz, hogy a vitanapok elnyerhessék az igazi értelmüket. Biztatom a parlament minden képviselőjét, hogy ezt a problémát oldják meg. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage