DR. PUSKÁS IMRE (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A legutóbbi felszólalásból, Puch képviselő úr felszólalásából úgy tűnhet, mintha a '13. évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatok összességét megfontolásra visszaküldte volna a köztársasági elnök úr, és mintha újra kellene tárgyalnunk az egész költségvetés rendszerét és az adók rendszerét. Nos, aki ezt a felszólalást hallgatta, az nyilván erre következtetett, de aki az előterjesztést nézi, az természetesen látja, hogy szó nincs erről.

Valójában az előttünk fekvő előterjesztés részben - mondhatom azt - deregulációs jellegű, hiszen nagyon fontos javaslatokat már okafogyottként kellene tárgyalnunk, hiszen korában elénk kerülő törvényjavaslatok kapcsán, a köznevelési törvény tárgyalása kapcsán, illetve az államháztartási törvény módosítása kapcsán ezeket megtárgyaltuk, és a tisztelt Ház elfogadta és megfelelő módon szabályozta.

Ahogyan Schiffer frakcióvezető úr utalt rá, ha úgy tetszik, itt az egyetlen komoly központi kérdés a központosított illetményszámfejtés kérdése, és e tekintetben a bíróságok és ügyészségek érintettsége. E tekintetben, ha úgy tetszik, szeretnék pontosítani, és leginkább a köztársasági elnök úr levelére, illetve átiratára hivatkozni, aminek úgy szól ez a bekezdése, hogy az Áht. hivatkozott rendelkezése 2013. január 1-jén lép hatályba. Miután az Áht.-módosítás rendelkezése szorosan összefügg a vizsgált ágazati jogszabályokkal - mármint a bíróságokat és az ügyészséget szabályozó törvénnyel -, ezek együtt értelmezhetők, szükségesnek tartom, hogy az Országgyűlés a törvény elfogadásával - itt a törvény alatt értelemszerűen az előttünk fekvő törvény, a megalapozó törvény értendő... - azokra tekintettel döntsön. Tehát: "szükségesnek tartom, hogy az Országgyűlés a törvény elfogadásával együtt az ágazati törvényeket is módosítsa - azokra tekintettel döntsön". Itt az ágazati törvények - még egyszer hangsúlyozom - a bírósági és ügyészségi törvény.

Ilyen értelemben a köztársasági elnök úr arra hívta fel a figyelmünket, hogy abban az esetben, ha a bíróságoknak és az ügyészségnek a központosított illetmény-számfejtési rendszerbe történő betagolása megtörténik, akkor értelemszerűen át kell tekinteni a bíróságokról és az ügyészségekről szóló törvény rendelkezéseit is, és ezeket koherensen kell kezelni. Ilyen értelemben természetesen nem arról van szó, hogy ez kizárható, vagy valamiféle jogállami kérdés volna az, hogy ebbe a fajta rendszerbe az ügyészségek és a bíróságok betagolhatók vagy sem, csupán arról van szó, hogy vannak olyan törvényi rendelkezések, amelyek ebben a kérdésben nem biztos, hogy egyértelműen összefésülhetőek a jelen állás szerint. Erre utalt a köztársasági elnök úr.

Az a megoldás, amely az előttünk fekvő törvényjavaslatban szerepel, erre talál egy megfelelő megoldási javaslatot számunkra, ilyen értelemben ezt a kérdést megfelelően kezeli, tehát a tisztelt Ház számára támogatható.

A továbbiakban, még egyszer utalva Puch képviselő úr felszólalásra, azt gondolom, hogy ezek a bombasztikus politikai megállapítások mindannyiszor elmondhatóak, és minden napirendi pont keretében elmondhatóak, még akkor is, ha a jelenleg előttünk fekvő törvényjavaslattal kevéssé vannak összefüggésben. (Tóbiás József: Értettük, képviselő úr, nem kell magyarázni.)

Tisztelt Ház, köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage