SZILÁGYI PÉTER (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, ez a javaslat, ahogy a miniszterelnök úr is fogalmazott, levegőhöz fogja juttatni az önkormányzatokat. Ezzel nincs is semmi probléma.

De a miniszterelnök úr néhány héttel ezelőtt nagy csinnadrattával, településvezetők előtt jelentette be, hogy az 5 ezer fő alatti települések adósságállományát 100 százalékban át fogják vállalni. Ma is mint az államadósság elleni küzdelem egyik fontos állomására utalt az önkormányzati adósság átvállalása kapcsán, és nyilvánvalóan ez egy nagyon fontos politikai kérdés önöknek is.

Ehhez képest nem értjük azt, hogy a zárószavazás előtti módosítóban elrejtve az esti órákban beszélünk arról, hogy mégsem fog járni az 5 ezer fő alatti településeknek a 100 százalékos adósságátvállalás. Amikor az egész eredeti javaslat nyilvánosságra került, akkor fenntartásokkal, de elfogadhatónak tartottuk ezt a megoldási javaslatot. Azonban már akkor is jeleztük, hogy azért tartjuk aggályosnak a kormány előterjesztését, hiszen a felelősségteljesen gazdálkodó önkormányzatok számára nem biztosítanak semmilyen előnyt, ami elismerné azt, hogy ők felelősségteljesen gazdálkodtak, és nem méri fel, hogy az egyes eladósodott önkormányzatok miért kerültek bele abba az adott helyzetbe.

Azt gondolom, hogy a mostani zárószavazás előtti módosítás semmi egyéb, mint az, hogy önök rájöttek arra, hogy egyszerűen nincs meg a költségvetési fedezet arra nézve, hogy az 5 ezer fő alatti települések adósságát 100 százalékban átvállalják, ezért mindenféle szubjektív ítéletekre lehetőséget adó feltételeket beletegyenek. Sajnos nem látjuk, hogy hogyan fog ez megtörténni, és félő, hogy itt valóban szubjektív, akár politikai szándékok alapján fogják majd odaítélni a támogatásokat.

Köszönöm. (Taps az LMP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage