ERTSEY KATALIN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Igyekszem valamivel mélyebb magyarázatát adni ennek a törvényjavaslatnak.

Az aktanyilvánosság kérdése ugyanis nem a konkrét ügyről, nem annak a mostani állásáról szól csupán, megmutatja azt, hogy van-e szándék, van-e valódi szándék a társadalmi konszenzus keresésére, egy új társadalmi szerződés megkötésére. Azok, és ne tévedjünk, azok, akik a hatalmi harc, a kétpólusú hatalmi mező fenntartásában érdekeltek, szándékosan bújnak ki ilyen és hasonló érvelésekkel ez alól a törvény alól.

Azokban az országokban jellemző ez, ahol a puha diktatúra volt jellemző, és ezért az új elitben ugyanúgy helyet kaptak mind a két oldalon az előző rendszer működtetői. Így fordulhat elő, hogy a mai napig itt ülnek közöttünk azok, akik olvasták a rólunk szóló jelentéseket, és adott esetben azok is, akik írták ezeket.

Ezt a fajta konszenzust, hogy ezek az emberek nem lehetnek a közélet részei, a régió minden egyes országában már megalkották. Minden egyes országban eljutottak oda, hogy nem lehetnek a hatalom részesei, sok országban állást sem kapnak azok, akik az előző rendszer működtetői voltak.

(19.30)

Aki ezt a konszenzust nem keresi, azok jelenleg a Fidesz és a szocialisták. Ez a két párt érdekelt abban, hogy ne lássunk tisztán az aktanyilvánosság kérdésében, és ne tudjuk meg, hogy mi volt az az alku, ami alapján önök húsz éven keresztül halogatják ezt az ügyet. Most már Romániában is elindult az a folyamat, ami a keményebb diktatúra országaiban már egészen a kilencvenes évek elején elindult.

Az, ami most önök előtt áll, egy újabb lehetőség arra, hogy bebizonyítsák, a központi erő, amit Orbán Viktor akart létrehozni, lehetőséget adott volna egy konszenzusteremtésre. Most itt van egy újabb alkalom, hogy megteremtsék azt. Nemet kell mondani a múltra (Az elnök csenget.), tisztán kell látni a múltat, és akkor lehet társadalmi konszenzusról beszélni és... (Az elnök kikapcsolja a mikrofont.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage