DR. VAS IMRE (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. LMP-s és MSZP-s képviselőtársaimnak felhívnám a figyelmét, hogy elsősorban az alaptörvény vitájában kellett volna részt venni. De ha már rátérünk a benyújtott törvényjavaslatra, az például jelentősen szűkítené a sarkalatos törvények körét, amelyek kifejezetten, amit Schiffer képviselőtársam is mond, a fékek és ellensúlyok érdekében vannak a magyar alaptörvényben. A javaslat csökkentené, illetve megszüntetné a Költségvetési Tanács vétójogát. Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy 2002 és 2010 között ezen rendelkezés hiánya mihez vezetett a magyar költségvetés vonatkozásában.

Ugyancsak a kétharmados vagy sarkalatos törvények csökkentését indítványozzák a rendvédelmi szervek és a honvédelmi szervek vonatkozásában. Úgy gondolom, ez a javaslat sem támogatható, ez is pont arra mutat rá, hogy a fékeket és ellensúlyokat a mindenkori kormányzó többség tekintetében fenntartsa.

A javaslat szerint az Alkotmánybíróságnál bárki kezdeményezheti jogszabály megsemmisítését. Én emlékszem arra az időre, amikor benyújtottam az Alkotmánybíróságra egy normakontrollt, amihez, hozzáteszem, semmi érdekem nem fűződött, hogy megsemmisítse, vagy a jogrendben maradjon, egyszerűen úgy gondoltam, hogy alkotmánysértő. Az Alkotmánybíróság röpke 8 év alatt el is bírálta az indítványt. Ezt, úgy gondolom, nem kellene visszahozni.

Még felhívnám a figyelmet a népszavazásra, ahol igazából megint csak a népszavazás intézményét próbálja egy kicsit alacsonyabbra venni, illetve az érvényesen szavazók arányát.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage