DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Bárándy képviselőtársamnak azt tudom válaszolni, hogy az LMP nyitott természetesen minden egyeztetés előtt. Azért is nyújtottuk be ezt a törvényjavaslatot, mert úgy gondoljuk, hogy talán azért kormányoldalon sem gondolja mindenki komolyan azt, amit most Vas Imre képviselőtársam elmondott. Igen, szükségesek az egyeztetések, és szükségesek az egyeztetések azért is, mert nem 2014 májusában kell ezeket majd elkezdeni.

Tisztelt Országgyűlés! Vas képviselőtársamnak két megjegyzést tennék csak. Az egyik, amikor ön fölolvassa, hogy mi mindent szednénk ki a kétharmados körből. Tudja, ezek azok az intézkedések, amiket egy normálisan működő parlamentáris demokráciában a mindenkori parlamenti többségnek, a mindenkori kormánynak jogában áll megtenni. Mi nem többet, nem kevesebbet kérünk, mint hogy legyen a következő kormánynak hatalma megszabni a kívánt büntetőpolitikát, a kívánt adópolitikát, és hatékonyan tudja például az autonóm közigazgatási szerveket alakítani. (Dr. Vas Imre közbeszól.)

(19.50)

Mi nem mást kérünk, Vas képviselő úr, mint hogy az emberek szabadon tudjanak akaratot nyilvánítani 2014-ben. Önöknek nincs joguk csorbítani a népszuverenitást. Hiába ordít, ez ettől még így van, Vas képviselő úr! (Folyamatos moraj.)

Tisztelt Országgyűlés! A másik pedig: azért eléggé árulkodó, hogy ma van fideszes képviselő, aki azt sérelmezi, hogy mi szeretnénk visszaadni a jogot az embereknek, hogy Alkotmánybírósághoz forduljanak. Sőt, azt sérelmezik, hogy mi könnyebbé akarjuk tenni az emberek jogát arra, hogy érvényes népszavazást tudjanak kezdeményezni. Mondja ezt egy olyan párt képviselője, amelyik a 2010-es választási sikert jórészt azzal alapozta meg, hogy voltak sikeres alkotmánybírósági beadványok az emberek részéről, és volt egy önök által kezdeményezett sikeres népszavazás.

Szégyelljék magukat! Köszönöm szépen. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage