DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Köszönöm a szót. Az egyetlen kérdéskör persze szorosan kapcsolódik ennek a törvénynek az eredeti változatához. (L. Simon László megérkezik.) Ezért is gondolom, hogy a részletes vitában érdemes erre felhívni a figyelmet.

Merthogy a beadott módosító indítvány értelemszerű kapcsolatban van a törvény, az eredetileg benyújtott törvény 18., illetve 21. §-ával, amely során a törvényhozó azt írja elő, hogy a Magyar Művészeti Akadémia rendelkezni fog egy úgynevezett felügyelőtestülettel. Ennek a felügyelőtestületnek először a megbízatása 2012. december 31-étől kezdődően 2014. május 31-éig szól, de még 2014. május 31-e előtt újabb öt évre meg kell választani ezt a testületet. Magyarul a törvény 2012. december havi elfogadása esetén létrehoz egy olyan ellenőrző testületet, amely 2019-ig felügyeli a Magyar Művészeti Akadémia tevékenységét, amelynek számos pontján - az általános vitában erről már részletesen szóltunk - a kormány a kultúra irányítása és a kultúra koordinálása tekintetében meghatározó jogköröket ad.

Én ezt szakmai értelemben, a kultúra tekintetében elfogadhatatlannak tartom. Elfogadhatatlan az, hogy most, 2012-ben olyan döntés szülessék egy törvény révén, amely, bár a jogszabályok szerint lehet, hogy bevett, de hogy a kulturális politika magyarországi történetében végiggondolatlan és párját ritkító, hogy előre meg lehet mondani, hogy a 2019. év közepéig - magyarul majdnem hétéves távlatra előre belátva - milyen formában fogják felügyelni ezt a kulturális politikát irányító vagy részben irányító testületet, ezt szakmailag elfogadhatatlannak és ugyanakkor felháborítónak is tartom.

Ezért azt javaslom, hogy az előbb idézett módosító révén teremtsen arra módot a kormányzat, hogy ezt a két paragrafust kiveszi a törvényből, és a részletes vitában elismeri, hogy 2012-ben nem lehet belátni azt, hogy milyen módon és milyen szervezeti formákban akarja a kormány által vagy részben a kormány által kinevezett felügyelőtestület felügyelni azt a Magyar Művészeti Akadémiát, amelyről egyébként másik két paragrafusban elmondja, hogy létszámát ő maga is bővítendőnek tartja, mert nem fedi le a magyar kortárs művészet spektrumának egészét, két ütemben, először most, december 31-éig 200 főre. Ez, tisztelt Ház, már önmagában inkább vicc, mint komoly kultúrpolitikai lépés, hogy itt december 3-án arról beszélgetünk, hogy a kultúra stratégiai pozíciói erősítésére megbízott Magyar Művészeti Akadémia egészítse ki saját testületét még december 31-éig 149 főről 51 fővel, majd rövid határidővel újabb 50 fővel.

(20.10)

Ez az összehasonlítás, amely a Magyar Művészeti Akadémiát a Magyar Tudományos Akadémiához hasonlítja, sajnos azt kell mondjam, hogy az ilyen elkapkodott és meggondolatlan, a kultúrához egyébként nem mérhető beadványok és paragrafusok azt eredményezik, hogy nem a Magyar Művészeti Akadémia rangja, presztízse emelkedik és megy a Magyar Tudományos Akadémia irányába, hanem immáron szép lassan a Magyar Tudományos Akadémia presztízsét kérdőjelezi meg bármilyen ilyen összehasonlítás. Ezért a részletes vitában elmondandó kénytelen vagyok visszaidézni azt, amit az általános vitában megfogalmaztunk, hogy az a koncepció, amely a kulturális élet területének egy szervezetét, amelyet alkotók kultúra iránti elkötelezettségét és saját alkotótevékenységét nem gondolom megkérdőjelezni ebből a Házból egyetlen oldal és egyetlen képviselő részéről sem... - az azonban, hogy a magyar kultúra ilyen mértékű befolyásolására egyetlen szervezet kerül kiválasztásra, továbbra is azt állítom, hogy nem szakmai, nem a kortárs művészetben, nem a kortárs magyar kultúrában elfoglalt helyüket, hanem egy politikai irányultsághoz való több mint lojalitásukat, akár szellemi és szervezeti tartozásukat is jelenti. Ezért a részletes vitában ezen módosító indítvány kapcsán ezt elmondani még egyszer fontos volt.

Elnök úr, köszönöm szépen a szót. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage