DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Azt nem állítom, hogy kapásból ajánlási számot tudok mondani. Én először próbálok haladni logikailag és könyvek szerint.

Arról a módosító javaslatról szeretnék beszélni, amit Szabó Timea képviselőtársnőmmel nyújtottunk be. Azt javasoljuk a cselekvőképességről szóló fejezetnél, illetve azt kérjük a tisztelt Országgyűléstől, hogy a cselekvőképesség teljes korlátozására vonatkozó részt hagyjuk el. A cselekvőképesség korlátozása teljes egészében jogkorlátozást jelent az érintett személyek számára, és a vonatkozó nemzetközi irányelvek alapján ma már a támogatott döntéshozatali rendszer az a helyettes döntéshozatal helyett, amit a törvényalkotásnak előtérbe kell helyezni.

Úgyhogy én arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az a módosító javaslatcsomag, amit ezzel kapcsolatban az LMP benyújtott, pontosan a gondnoksági rendszer humanizálását szolgálja, azt szolgálják a módosító javaslataink, hogy a támogatott döntéshozatali rendszert helyezzük előtérbe.

Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage