DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Tisztelettel szeretném felhívni Lendvai képviselő asszony figyelmét, hogy semmi ellentmondás nincs a Salamon László által és az általam megfogalmazott véleményben. A felszólalásomban elmondtam, hogy mi az élettársi kapcsolatot a polgári jogi szerződés kategóriába soroljuk. Nem másodrendű, képviselő asszony, nincs besorolás, mind a kettő gyümölcs; az egyik alma, a másik körte, nem lehet összehasonlítani, alapvetően más.

És egy alapkérdésre szeretném felhívni a figyelmét: a ma hatályos polgári törvénykönyvnek nincs családjogi fejezete. Senki nem emelte be a családjogot a polgári törvénykönyvbe. Önálló életet élő törvény volt, mint a gazdasági jog, csak ez a kodifikációs bizottság dolgozta össze ezeket a kérdéseket.

És akkor még egy nagyon fontos mondat, mert mindjárt lejár az időm. Lábady Tamás professzor úr, aki ennek a szerkesztőbizottságnak a tagja, egyébként volt alkotmánybíró, egyébként tanszékvezető egyetemi tanár, és nyugdíjazásáig a Pécsi Ítélőtábla elnöke volt, ő írt egy nagy tanulmányt az élettársi kapcsolatról és arról, hogy az élettársi kapcsolat nem lehet a család része, mert így kereszteli el őket Lábady Tamás, hogy ezek az emberek a "nem házasságot" választották, és a "nem házasság" választásának nem lehet házasságra hasonlító jogkövetkezménye.

Ezt szeretném mondani Schiffer képviselő úrnak is, hogy először az Alkotmánybíróság bizonyos rendelkezéseit megsemmisítette az azonos neműek élettársi kapcsolatával kapcsolatos törvénynek, pont azért, az volt a kifogása (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy túlzottan közelít a kapcsolat a házasság szintjéhez. Ezért semmisítette meg. Ha ez akkor jó volt, ezt el kell fogadnunk ma is.

Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage