DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Még egy gondolat, és ígérem, abbahagyom, hogy lehessen a polgári törvénykönyv más részével is foglalkozni.

Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az '59. évi IV., tehát a ma hatályos polgári törvénykönyv nem foglalkozott a családjoggal. Teljesen önálló jogterület volt, a Ptk.-tól független. A szocialista kormányzás alatt is az egynemű élettársakról alkottak törvényt, de a 12 év alatt soha nem jutott eszükbe, hogy az élettársakkal kapcsolatban bármilyen rendelkezés vagy módosítás bekerüljön a magyar írott jogba. (Lendvai Ildikó: Ez nem igaz. Az alaptörvény utasította el.) Tessék? Jó, akkor el tetszik majd mondani. Tehát a bejegyzett élettársakkal kapcsolatos törvényjavaslatnak a vitáján, emlékszem, Avarkeszi képviselő úrral, vagyis államtitkár úrral vitatkoztunk itt folyamatosan, meg az Alkotmánybíróság döntése után is.

Azt szeretném ezzel a felszólalással visszautasítani, hogy nem igaz az, hogy ókonzervatív állapot, amit a kereszténydemokraták megfogalmaztak ebben a módosító indítványban, mert soha nem volt még rendezve ilyen szövegszerű munkába az élettársi kapcsolat, mint ahogy most a Fidesz-KDNP-kormány ezt a Ptk.-t itt előterjeszti. És mi nem akarunk semmilyen jogot elvenni, csak azt mondjuk, hogy ne ebbe a könyvbe, hanem abba a könyvbe. Erről van szó.

Azokat a kötelezettségeket szeretnénk kivenni, amik korlátozzák a szabadságot választó emberek szabad akaratnyilvánítását, tehát a végrendelkezési jogot korlátozza, meg különböző előírásokat szab meg. Ezeket akarjuk fenntartani az ő választásuk szerint (Az elnök csenget.), hogy ők úgy döntsenek, ahogy akarnak.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage