DR. PAPCSÁK FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Kénytelenek vagyunk mi is bekapcsolódni ebbe a valóban kicsit filozofikusnak tekinthető vitába.

Az alkotmányügyi bizottságban is elmondtam azt a véleményemet, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség a maga részéről támogatja, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatnak - ami egyébként egy jól szabályozott, jól körülhatárolt jogintézménye a mai magyar jogrendnek - a polgári törvénykönyvben történő megjelenítése vagy ennek a hiánya a későbbiekben elfogadandó polgári törvénykönyvben nem jelent semmiféle joghátrányt az együttélésnek ezt a formáját választó magyar természetes személyek számára.

Azt gondolom, hogy az élettársi jogviszonyban élők tekintetében eddig is lényegében bármilyen szerződéses kötelezettséget vállalhattak és vállalhatnak egymással szemben, végrendelkezhettek is, és a jogalkotó, illetőleg a főbizottság nyilván abból a megfontolásból építette be akár az együttélésnek ezt a formáját, akár az élettársi kapcsolatot ilyen minőségben, mert a társadalomban ez egy jelentős mértékben jelen lévő jogintézménnyé kezd alakulni.

Nyilvánvalóan én a magam részéről azért tartom fontosnak, hogy ez megjelent vagy megjelenik a polgári törvénykönyvben ilyen magas rendű és rangú szinten, mert nagyon sok gyermek él ezen jogi státuson belül, és mindig a gyermekek jogai a legfontosabbak. Azt gondolom, hogy a jogalkotónak ezt preferálnia kell.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage